Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Postihy za zneužívanie detí: Pocítili ich tisíce kňazov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ŽENEVA - Vatikán v utorok prvýkrát zverejnil súhrnný prehľad, aké disciplinárne postihy vyvodil voči cirkevným hodnostárom obvineným zo znásilňovania a sexuálneho obťažovania detí.

Podľa údajov, ktoré poskytol arcibiskup Silvano Tomasi vo funkcii veľvyslanca pri OSN v Ženeve, v súvislosti s pedofilnými škandálmi za posledné desaťročie zbavili kňazstva 848 duchovných, zatiaľ čo voči 2 572 ďalším uplatnili miernejšie sankcie.

Zverejnenie štatistiky bolo súčasťou pokračujúceho vypočúvania Tomasiho na pôde Výboru OSN proti mučeniu v súvislosti s pochybnosťami o dodržiavaní príslušného dohovoru zo strany Vatikánu, ktorý ho ratifikoval v roku 2002. Arcibiskup trvá na tom, že dohovor sa vzťahuje iba na samotné územie Vatikánu, ktorý je najmenším zvrchovaným štátom sveta, na druhej strane však priznal, že sexuálne zneužívanie detí "môže byť považované za mučenie".

Svätá stolica doteraz v tejto súvislosti zverejňovala údaje o zbavovaní kňazstva iba nedôsledne vo svojich ročenkách a čísla poskytnuté Tomasim sú tak prvým chronologickým prehľadom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu