Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vatikán odhalil desivé štatistiky: Pozrite sa, koľko kňazov zbavil úradu za zneužívanie detí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: beliefnet.com)

VATIKÁN – Vatikán dnes po prvý raz zverejnil celkovú štatistiku toho, ako disciplinárne potrestal kňazov obvinených zo znásilnenia a sexuálneho obťažovania detí. Vyplýva z nich, že počas uplynulého desaťročia zbavil 848 kňazov ich úradu a ďalším 2574 kňazom udelil menej prísne tresty.

Vatikánsky veľvyslanec pri OSN v Ženeve, arcibiskup Silvano Tomasi zverejnil tieto číselné údaje počas druhého dňa vypočúvania pred výborom OSN, ktorý monitoruje uplatnenie Dohovoru OSN proti mučeniu a inému krutému, neľudskému či ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu.

Tomasi vysvetlil, že Svätá stolica je signatárom tohto dohovoru na úrovni prislúchajúcej Vatikánskemu mestskému štátu, a preto nie je na mieste myslieť si, že by mala v tomto zmysle jurisdikciu nad každým členom katolíckej cirkvi vo svete. Tá prislúcha legitímnym štátom, ktorých sú dotyčné osoby občanmi.

"Osoby, ktoré žijú v konkrétnej krajine, spadajú pod jurisdikciu legitímnych autorít tej krajiny," citoval vyjadrenie Tomasiho Vatikánsky rozhlas. Uviedol, že Tomasi to povedal v súvislosti s nesprávnymi interpretáciami rozsahu zodpovednosti Svätej stolice v tejto záležitosti, ktoré sa objavili v médiách.
Arcibiskup trval na tom, že sa uvedený dohovor vzťahuje iba na maličké územie Vatikánskeho mestského štátu. Zverejnil však údaje o tom, ako Svätá stolica rozhodovala v prípadoch zneužitia detí globálne, a priznal, že ich sexuálne zneužívanie "možno považovať za mučenie", citovala ho agentúra Associated Press.

 Doteraz Vatikán zverejňoval údaje o zbavení kňazov úradu vo svojej výročnej správe. Tomasiho údaje sú prvou konzistentnou informáciou za dlhé časové obdobie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu