Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Prvý zákaz v EÚ: Energetické nápoje budú legálne až od 18 rokov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: photl.com)

VILNIUS - Litva zakazuje predaj energetických nápojov s veľkým obsahom kofeínu maloletým. Vo štvrtok to odhlasoval tamojší parlament, informoval na svojom webe Wall Street Journal. Opatrenie by podľa webu mohlo viesť k tomu, že s nápojmi ako Red Bull alebo Monster sa začnú podrobnejšie zaoberať aj v ďalších štátoch únie.

Pobaltská krajina tvrdí, že je vôbec prvým štátom, ktorý podnikol konkrétne kroky k zákazu predaja týchto nápojov deťom. „Dúfame, že niektoré štáty Európskej únie, ktoré nemajú jasný postoj, pôjdu podobnou cestou ako Litva,“ informoval podľa webu Wall Street Journal Almantas Kranauskas z tamojšieho ministerstva zdravotníctva. Zákaz sa týka nápojov s obsahom 150 miligramov kofeínu na liter a nápojov obsahujúcich aj iné povzbudzovacie látky. Okrem predaja týchto výrobkov maloletým zakazuje nový zákon tieto nápoje deťom aj kupovať.

Krok by mohol dodať odvahu stúpencom podobnej legislatívy, ktorí tvrdia, že mladí ľudia majú sklon vyhľadávať tieto nápoje. Podľa štúdie, ktorú v minulom roku zadal Európsky úrad pre bezpečnosť potravín, tieto nápoje pije 68 percent európskej mládeže vo veku od desať do osemnásť rokov. Znepokojenie ohľadom zdravotných účinkov energetických nápojov vyjadrila aj Európska komisia. Veľká Británia bude po firmách čoskoro vyžadovať, aby označovali nápoje, ktoré majú viac ako 150 miligramov kofeínu na liter. K prísnejším kontrolám vyzvali aj nemecké úrady na ochranu spotrebiteľa.

Výrobcovia považujú podobné kampane za nespravodlivé. Deťom vraj nápoje cielene neponúkajú. Ich výrobky údajne obvykle obsahujú okolo desať miligramov kofeínu na približne 29 mililitrov, teda približne polovicu z toho, čo obsahuje väčšia káva kúpená v kaviarňach. Energetické drinky sú jednou z najrýchlejšie rastúcich kategórií medzi nápojmi. Tržby z ich predaja po celom svete podľa spoločnosti pre prieskum trhu Euromonitor v poslednej dekády stúpli na viac ako štvornásobok. Len v minulom roku sa zvýšili o 6,8 percenta na 27,5 miliardy amerických dolárov.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu