Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Demonštrácia proti stavbe spaľovne odpadov v Číne: Desiatky zranených

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PEKING - Polícia vo východnej Číne pátra po demonštrantoch, ktorí cez víkend rozpútali násilnosti v rámci protestov proti stavbe obrovskej spaľovne odpadov. Informovali o tom dnes štátne médiá.

Demonštrácie proti stavbe spaľovne prebiehajú v Jü-changu, ležiacom neďaleko turistického centra Chang-čou, už viac ako dva týždne, no v sobotu prerástli do násilností. Pri zásahu stoviek policajtov utrpelo zranenia najmenej desať demonštrantov a 29 ochrancov zákona. Výtržníci prevrátili viac ako 30 áut, dve policajné autá zapálili a štyri ďalšie zničili.

Regionálna vláda tvrdí, že odloží plány na výstavbu prevádzky v prípade, že nemá podporu verejnosti. Protesty proti zhoršovaniu životného prostredia v dôsledku mohutného hospodárskeho rastu krajiny sa v Číne čoraz viac šíria, najmä vo vzdelaných a bohatých vrstvách populácie.

Po niekoľkých dňoch demonštrácií pozastavili úrady v novembri 2012 petrochemický projekt vo východočínskom meste Ning-po. Podobne úspešní boli aktivisti vlani v meste Ta-lien, kde zabránili výstavbe továrne na výrobu paraxylénu.

Chang-čou, hlavné mesto prosperujúcej provincie Če-ťiang, je v Číne známe najmä Západným jazerom a budhistickým kláštorom Ling-jin, ktoré sa však čoraz častejšie strácajú v smogom opare.

Po sérii útokov posilnili policajné hliadky v Pekingu
 

Pekinská polícia posilnila hliadky v hlavnom meste po sérii útokov, z ktorých čínska vláda obviňuje teroristov, usilujúcich sa o nezávislosť severozápadného regiónu Sin-ťiang. Informovala dnes o tom tlačová agentúra AP.

Na kľúčových križovatkách veľkomesta s vyše 20 miliónmi obyvateľov pribudlo 150 ďalších vozidiel. Podľa polície toto opatrenie zvýši u verejnosti pocit bezpečnosti, zastraší prípadných útočníkov a skráti čas reakcie na násilné incidenty.

Čína zvýšila bezpečnostné opatrenia v celej krajine po dvoch vražedných útokoch na železničných staniciach, z ktorých obviňujú extrémistov z etnickej skupiny moslimských Ujgurov z regiónu Sin-ťiang. Pri bezprecedentnom útoku, ku ktorému došlo pri Bráne nebeského pokoja (Tchien-an-men) v centre Pekingu, zahynuli traja ujgurskí útočníci a dvaja turisti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu