Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Násilnosti v Číne: Pri útokoch moslimských militantov zahynulo 96 ľudí

Ujgurovia v Turecku protestujú proti čínskej vláde
Ujgurovia v Turecku protestujú proti čínskej vláde (Zdroj: SITA)

PEKING - Čínska štátna tlačová agentúra Sin-chua dnes informovala, že pri minulotýždňovom incidente v nepokojnej severozápadnej provincii Sin-ťiang zahynulo 37 civilistov a 59 útočníkov. Je to vôbec prvýkrát, čo čínska štátna agentúra informovala o obetiach násilností. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa štátnej tlačovej agentúry, gang mužov ozbrojených nožmi najprv zaútočil na policajnú stanicu a vládne úrady v meste Elixku. Potom sa premiestnil do neďalekého mesta Chuang-ti. Agentúra ďalej informovala, že pri násilnostiach 13 ľudí utrpelo zranenia a 215 útočníkov zatkla polícia.

Oficiálnu verziu incidentu spochybňuje vo Washingtone sídliaca Americká asociácia Ujgurov, ktorí sú prevládajúcou etnickou skupinou v Sin-ťiangu. Asociácia, odvolávajúca sa na miestne zdroje uvidela, že polícia začala strieľať na ľudí, ktorí protestovali proti zásahu čínskych bezpečnostných síl na moslimov počas ramadánu.

V posledných mesiacoch dochádza v Sin-ťiangu čoraz častejšie k násilnostiam, ktoré sú pripisované tamojším militantom z etnickej menšiny moslimských Ujgurov, bojujúcich za nezávislosť od Pekingu.                    

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu