Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vypátranie zmiznutého lietadla je vraj nemožné: Tieto VIDEÁ majú byť dôkazom!

Pátranie po stratenom lietadle je extrémne náročné
Pátranie po stratenom lietadle je extrémne náročné (Zdroj: YouTube)

KUALA LUMPUR - Už takmer tri týždne trvá pátranie po malajzijskom lietadle, ktoré aj s posádkou záhadne zmizlo z radarov. A prečo tak dlho? Podľa pátračských skupín, ktoré sa na akcii podieľajú, je to ako hľadať ihlu v kope sena. Na mieste v Indickom oceáne, kam ukazujú posledné satelitné snímky, navyše prevládajú nepriaznivé podmienky.

Lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines, na ktorého palube bolo 239 ľudí, sa stratilo ešte začiatkom marca. Objavilo sa množstvo špekulácií o jeho únose, teroristickom útoku či plánovanej samovražde. Príbuzní však do poslednej chvíle verili, že ich milovaní sa nájdu živí a zdraví. Ich nádeje sa nakoniec rozplynuli v slovách malajzijského premiéra, ktorý oznámil, že lietadlo sa zrútilo do Indického oceánu a hrozivý pád nik z nich neprežil.

Do pátrania po troskách lietadla sa dovedna zapojili desiatky krajín. Na miesta v Indickom oceáne, na ktorých satelitné objekty zachytili neznáme objekty, bolo vyslaných niekoľko vojenských i civilných lietadiel a tiež austrálske a čínske lode. Kapitán Wes Hill, ktorý na juhu Indického oceánu v minulosti trávil dlhé dni skúmaním oceánskeho dna, sa domnieva, že nájdenie lietadla v týchto miestach je takmer nemožné.

Osemmetrové vlny sú v tejto lokalite údajne bežným javom. "Počasie je prevažne oblačné, čo môže pátranie výrazne skomplikovať," povedal Hill pre Kevin Newman Live. Ďalšou veľkou prekážkou je hĺbka, ktorá tam v priemere dosahuje štyri kilometre. Kapitán Hill to prirovnáva k letu vo výške štyroch kilometrov ponad skalnaté hory s cieľom nájsť malú škatuľu stratenú v kaňone. Viditeľnosť na dne oceánu je tiež veľmi slabá a pátrači sa musia spoliehať iba na sonar.

K nájdeniu čiernej skrinky strateného lietadla budú podľa Hilla potrebovať okrem kvalifikovaných odhadov aj jeden veľký kus šťastia. Dôkazom toho, že pátranie po Boeingu 777 v rozbúrenom oceáne nie je med lízať, dokazujú priložené videá. Pri pohľade na ne si môžete predstaviť, ako to asi v týchto chvíľach na juhu Indického oceánu vyzerá a ako je pátranie po akejkoľvek stope v týchto podmienkach náročné. Obrovské vlny si tu aj s mohutnými loďami robia, čo chcú.

Februárová búrka na juhu Indického oceánu počas expedície ruskej lode

Minuloročná búrka, počas ktorej vlny v Indickom oceáne dosahovali 5 až 6 metrov

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu