Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na mori sa našli ďalšie objekty: Stále sa nevie, kde skončilo stratené lietadlo

Objekty v Indickom oceáne
Objekty v Indickom oceáne (Zdroj: SITA)

PEKING/PERTH - Tri predmety, ktoré by mohli pochádzať zo zmiznutého malajzijského dopravného lietadla, spozorovala posádka čínskeho pátracieho stroja v Indickom oceáne. Informoval o tom dnes oficiálna čínska tlačová agentúra Sinchua.

Objekty sú bielej, červenej a oranžovej farby, uvádza sa v správe, na ktorú sa odvoláva agentúra Reuters. Pátranie po lietadle malajzijských aerolínií s 239 ľuďmi na palube, ktoré sa stratilo z radarov 8. marca, pokračuje v južnom Indickom oceáne, juhozápadne od Austrálie. V rozľahlej oblasti už predtým spozorovali neidentifikované predmety okrem čínskych aj novozélandské a austrálske lietadlá, ako aj satelity.

Malajzijská vláda predtým dnes oznámila, že nemá žiadne nové informácie o dosiaľ spozorovaných predmetoch, informovala agentúra AP.

Austrálsky úrad námornej bezpečnosti uviedol, že viacero lietadiel a lodí prehľadávalo dnes novú oblasť pátrania, na ktorú sa zamerali po piatkových výsledkoch analýzy satelitných záberov. Tie ukázali okrem iného dva obdĺžnikovité predmety modrej a sivej farby.

Austrálsky meteorologický úrad informoval, že do regiónu prinesie studený front dažde, nízke oblaky a zníženú viditeľnosť. Podmienky by sa mali zlepšiť v nedeľu.

Nová cieľová oblasť pátrania sa nachádza 1100 kilometrov severovýchodne od miest, ktoré prehľadávali počas uplynulého týždňa. Zmena prišla po analýzach, podľa ktorých Boeing 777 mohol letieť rýchlejšie než sa dosiaľ odhadovalo, preto by mu rýchlejšie došlo palivo.

Oblasť pátrania má rozlohu 319.000 štvorcových kilometrov, čo je približne rozloha Poľska. More je v nej hlboké prevažne 2000 až 4000 metrov.

Malajzia tohto roku nikdy nekontrolovala pasy v medzinárodnej databáze

Interpol dnes informoval, že malajzijský imigračný úrad pred zmiznutím letu MH370 nikdy v tomto roku neskontroloval pasy cestujúcich prostredníctvom databázy Úradu medzinárodnej policajnej spolupráce.

Výsledkom tohto postupu bolo, že na palubu lietadla sa dostali dvaja pasažieri s ukradnutým rakúskym a talianskym pasom, informovala tlačová agentúra Reuters, s odvolaním sa na vyhlásenie Interpolu.

Predpokladá sa, že stroj spoločnosti Malaysia Airlines sa zrútil do Indického oceánu po tom, čo sa s neznámych príčin odklonil zo svojej plánovanej trasy a zrejme niekoľko hodín letel v opačnom smere.

Boeing 777-200ER zmizol z obrazoviek civilných radarov 8. marca, necelú hodinu po štarte z malajzijskej metropoly Kuala Lumpur. Na palube sa nachádzalo 239 ľudí. Po zmiznutom lietadle sa stále pátra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu