Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Našli konečne trosky zmiznutého boeingu? V oceáne pláva až 300 objektov!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Twitter)

KUALA LUMPUR - Thajský satelit detekoval až 300 plávajúcich objektov v Indickom oceáne, asi 200 kilometrov od oblasti medzinárodného pátrania po zmiznutom boeingu malajzijských aerolínií s 239 ľuďmi na palube. Veľkostne majú od dvoch do 15 metrov. Kvôli zlému počasiu však bude veľmi náročné sa k nim dostať.

Anond Snidvongs, výkonný riaditeľ Geo Informatics and Space Technology Development Agency, uviedol, že objekty sa nachádzajú asi 200 km juhozápadne od miesta, kde sa predpokladá, že došlo k zrúteniu letu MH370.

O týchto zisteniach už upovedomili aj dočasného premiéra a ministra zahraničia Suraponga Tohvichakchaikula, ktorý správu odovzdá svojmu malajzijskému náprotivkovi. Ten už tento týždeň príbuzných obetí informoval, že lietadlo sa zrútilo do oceánu a nikto na palube neprežil.

Už včera sa hovorilo o 122 objektoch, ktoré by mohli byť troskami nezvestného lietadla spoločnosti Malaysia Airlines a ktoré odhalili satelity v južnej časti Indického oceánu. Na tlačovej konferencii to oznámil malajzijský minister obrany a dopravy Hishammuddin Hussein.

Podľa vyjadrenia malajzijského ministra tieto zábery zo satelitov ukazujú objekty s dĺžkou až 23 metrov. Niektoré z nich majú s veľkou pravdepodobnosťou svetlú farbu a sú z pevného materiálu. Rozprestreté sú na ploche 400 kilometrov štvorcových vo vzdialenosti asi 2560 kilometrov západne od austrálskeho prístavu Perth.

Našli konečne trosky zmiznutého
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter)

Našli konečne trosky zmiznutého
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter)

Austrálsky úrad pre námornú bezpečnosť (AMSA) však dnes v dôsledku nepriaznivých poveternostných podmienok zrušil letecké pátranie na pravdepodobnom mieste zrútenia. V pátraní po troskách ale pokračujú lode, ktoré v uvedenej oblasti operujú, uviedol úrad na sociálnej sieti Twitter. Nepriaznivé počasie v takzvanom južnom koridore predpovedajú meteorológovia aj na nasledujúcich 24 hodín.

Let MH370 spoločnosti Malaysia Airlines, ktorého cieľom bol Peking, zmizol 8. marca z obrazoviek civilných radarov necelú hodinu po štarte z malajzijskej metropoly Kuala Lumpur. Na palube sa nachádzalo 239 ľudí, z nich dve tretiny tvorili čínski cestujúci.

Predstaviteľka leteckej spoločnosti Malaysia Airlines, ktorej Boeing 777-200ER patrí, dnes oznámila, že aerolínie sú pripravené na prípadné súdne pokračovanie, ktoré by prípad zmiznutého lietadla mohol mať.

"Keď príde na súdnu dohru, budeme sa tým zaoberať," povedala predstaviteľka aerolínií, ktorá si neželala byť menovaná. "Nepočula som, že by príbuzní malajzijských pasažierov hovorili o nejakom súde, ale ak nás chcú zažalovať, majú na to právo," dodala predstaviteľka Malaysia Airlines.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu