Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Obyvatelia Soči sú nespokojní s kvalitou bývania

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

SOČI – Ruský prezident Vladimir Putin je znepokojený kvalitou bytového fondu v Soči a stavom objektov, ktoré priamo nesúvisia so zimnou olympiádou. Šéf Kremľa to dnes povedal pri stretnutí s obyvateľmi mesta, ktoré od piatku do 23. februára hosťuje hlavné športové podujatie roka.

Obyvatelia Soči chcú v nedeľu proti údajnej diskriminácii demonštrovať, miestna radnica im ale nechce protestnú akciu schváliť. Podľa ruských médií si starousadlíci v Soči sťažujú, že za domy strhnuté pri budovaní olympijských objektov nedostali adekvátnu náhradu. Úroveň bývania v meste navyše pokrivkáva za vybavenosťou olympijskej dediny, nedostatočné sú aj služby.

Putin dnes obyvateľov mesta varoval, že nemôžu očakávať ďalšie mnohomiliardové investície. "Ďalšie pumpovanie peňazí do mesta by bolo voči ostatným regiónom nespravodlivé," upozornil prezident. Štát bude Soči pomáhať aj ďalej, podľa Putina je ale treba predovšetkým využiť toho, čo už bolo vybudované. Miestna organizácia "Právo a poriadok" pripravuje na nedeľu protestnú demonštráciu spolu s odbočkou opozičnej strany Jabloko. Ľudia chcú protestovať proti údajnej diskriminácii, ktorá sa prejavuje zvýhodňovaním olympijskej zástavby na úkor potrieb starousadlíkov. Organizátori na radnici ohlásili účasť 500 ľudí, ale vedenie mesta schválilo len pätinu. Zastupitelia zároveň navrhujú, aby miesto demonštrácie usporiadali nespokojní obyvatelia "konferenciu". To organizátori odmietajú.

Putin vyzval zastupiteľstvo Soči, aby sa nad situáciou v meste zamyslelo. "Olympijská výstavba skončila, ale niektoré otázky zostávajú. Som pripravený zaoberať sa akýmikoľvek problémami súvisiacimi s ochranou práv obyvateľov mesta," sľúbil prezident. Hlavnou úlohou ale po olympiáde bude podporiť povesť Soči ako významného celoročného kúpeľného strediska. "Nárast záujmu o Soči treba udržať, je potrebné účelne využiť všetko, čo sa tu za posledných sedem rokov vystavalo. Je potrebné premýšľať o tom, ako prilákať turistov, veď ubytovacie kapacity v meste sa v poslednej dobe zdvojnásobili," povedal Putin.

Podľa kritikov je budúcnosť vybudovaných objektov neistá. Využitie veľkých športových areálov môže byť problematické a ubytovacie kapacity môžu byť pre poolympijskú prevádzku predimenzované. Budúcich návštevníkov Soči môže odradiť aj blízkosť nepokojných severokaukazských regiónov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu