Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Temža sa v Británii vylieva z brehov, hlásia prvú obeť

Veľké záplavy v Británii Zobraziť galériu (11)
Veľké záplavy v Británii (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Rieka Temža sa v oblastiach severne od britskej metropoly Londýn vyliala z brehov a zaplavila viaceré obce. Podľa denníka Telegraph záchranári dnes našli mŕtve telo 34-ročného kajakára, ktorého v nedeľu strhla rozvodnená rieka Usk na vidieku vo Walese pri meste Crickhowell.

Do boja s povodňami nasadila armáda stovky vojakov, ktorí v spolupráci s obyvateľmi zasiahnutých obcí budujú protipovodňové zátarasy s pomocou vriec s pieskom. Najviac postihnutými sú obce Datchet a Wrasbubry v grófstve Berkshire, odkiaľ evakuovali 140 ľudí z ich domov.

Ministerstvo životného prostredia vydalo varovanie pred povodňami pre 14 lokalít v povodí rieky Temže, na jej toku východne od mesta Windsor v grófstve Berkshire, 30 kilometrov od Londýna. Anglicko zažilo najdaždivejší január od roku 1766. Juhozápadné pobrežie Anglicka zažilo v ostatných týždňoch opakované silné búrky, pričom niektoré nízko položené oblasti grófstva Somerset sú pod vodou už vyše mesiaca, pripomína agentúra AP. Medzi najviac postihnuté patrí obec Moorland.

Výrazne ochromená je železničná doprava, informovala železničná spoločnosť Network Rail s tým, že cestujúci sa majú informovať vopred, či na ich trati budú vlaky premávať. Poisťovacie spoločnosti podľa Telegraph predbežne odhadli škody, ktoré by si poškodení klienti mohli uplatňovať, na okolo 500 miliónov libier. Meteorológovia varovali, že daždivé počasie v najbližších dňoch bude pretrvávať, a to najmenej do polovice februára pre silné prúdenie z Atlantiku, v ktorom sa vytvoria ďalšie tlakové níže.

Amatérske zábery:

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu