Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zúfalí Briti: K vetru a dažďu sa pridá sneženie, pomáhajú aj princovia

Záplavy v Británii
Záplavy v Británii (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Počasím už niekoľko týždňov ťažko skúšaná Veľká Británia sa musí pripraviť na ďalší úder. Meteorologický úrad (Met Office) varoval, že z Atlantiku sa k Britským ostrovom blíži tlaková níž, ktorá prinesie okrem silného vetra a dažďa aj sneženie.

Takéto podmienky majú trvať dnes popoludní a v sobotu, informovala televízna stanica Sky News. Počas šiestich hodín môže spadnúť až 40 milimetrov dažďových zrážok, zatiaľ čo nárazy vetra môžu miestami dosiahnuť takmer 130 km/h. 

Vo vyšších polohách Walesu, severného Anglicka, Severného Írska a Škótska by sa dážď mohol zmeniť na sneh, ktorého by v nadmorskej výške nad 400 metrov mohlo napadnúť až do 20 centimetrov.

Britský premiér David Cameron dnes navštívil jedno z najviac postihnutých miest južného Anglicka - Blackpool v grófstve Lancashire. Pred cestou sľúbil, že vláda urobí všetko na pomoc postihnutým a vyjadril súcit s obyvateľmi, ktorých akýmkoľvek spôsobom zasiahli záplavy.

V platnosti je stále 17 výstrah najvyššieho stupňa pred povodňami, znamenajúcich ohrozenie života. Štrnásť pokrýva územie pozdĺž rieky Temža, dve platia v grófstve Somerset a novú výstrahu vyhlásili pre rieku Severn pri Gloucesteri. Anglicka a Walesu sa týka i viac ako 350 výstrah nižšieho stupňa. Bez elektriny bolo dnes ráno stále 16.211 domácností v Spojenom kráľovstve a 75.000 v Írsku. 

Do boja so záplavami sa pustilo viac ako 2000 príslušníkov armády, námorníctva a letectva, ktorí pomáhajú plniť a distribuovať vrecia s pieskom, stavať bariéry a skúmajú stav existujúcich protipovodňových zábran. Armáda tiež nasadila lietadlo Tornado GR4, ktoré monitoruje situáciu zo vzduchu. V Anglicku a Walese je v nasadení približne 70 percent hasičov - najviac od druhej svetovej vojny.

Pomáhajú aj princovia William a Harry

Britskí princovia William a Harry sa dnes zúčastnili odstraňovania následkov povodní, ktoré už od začiatku decembra sužujú ich krajinu. V obci Datchet ležiacej pri rieke Temža pomáhali 20-člennému tímu dvornej kráľovskej jazdy a  železníc nakladať na vagóny vrecia piesku.

Podľa asistenta kráľovskej rodiny, ktorého citoval denník Guardian, princovia boli v nasadení na niekoľkých lokalitách, pričom ich účasť označil za "súkromnú aktivitu". William pri práci oslovil prítomného redaktora denníka Guardian so slovami: "Prečo neodložíte svoj notebook a nepomôžete nám s vrecami?" Keď reportér súhlasil, ďalší asistenti mu to neumožnili, čo zdôvodnili nedostatkom vhodného pracovného oblečenia.

Datchet v grófstve Berkshire zasiahli mohutné záplavy, dnes však voda z centrálnej časti obce mierne ustúpila. So zintenzívňujúcim sa dažďom vzrastajú obavy, že sa situácia opäť zhorší. Zaplavené sú všetky mestá a obce v údolí Temže. K Britským ostrovom sa blíži tlaková níž, ktorá opäť prinesie silný vietor, dážď i sneženie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu