Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Po zranení opozičného vodcu vyšlo do ulíc Kyjeva 50 000 ľudí

Jurij Lucenko
Jurij Lucenko (Zdroj: SITA)

KYJEV - Najnovšia masová demonštrácia v Kyjeve, ktorá nasledovala po zranení opozičného politika Jurija Lucenka pri policajnom zásahu, v nedeľu prilákala odhadom 50-tisíc ľudí vrátane ďalších popredných predstaviteľov opozície.

Bývalého ministra vnútra počas piatkového protestu zbili policajti vyzbrojení obuškami a spôsobili mu zranenia vyžadujúce si hospitalizáciu na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Dôvodom pre zásah, ktorý sa skončil zranením takmer 20 aktivistov, bola ich snaha zabrániť polícii v odvedení troch mužov odsúdených na šesťročný pobyt vo väzení za to, že v roku 2011 plánovali vyhodiť do vzduchu sochu Lenina v meste Boryspiľ. Štyridsaťdeväťročný Lucenko je pritom prvým opozičným lídrom, proti ktorému v rámci niekoľko mesiacov trvajúcej vlny demonštrácií použili silu.

"Utŕžil okolo 10 úderov do hlavy," povedala exministrova hovorkyňa, podľa ktorej ku zranenému nepúšťajú "nikoho okrem jeho najbližších príbuzných". Prívrženci opozície sa domnievajú, že príkaz na zásah vydal priamo prezident Viktor Janukovyč. Podľa kyjevských spravodajcov agentúry AFP bolo nedeľňajšie zhromaždenie v centre mesta približne päťkrát väčšie ako pred týždňom, hoci účasť na demonštráciách od polovice decembra klesala.

Lucenko bol prominentným členom vlády bývalej premiérky Julije Tymošenkovej odsúdenej v roku 2011 za zneužitie právomocí. Z rovnakého zločinu v roku 2012 usvedčili aj bývalého ministra, v apríli 2013 sa však po amnestii prezidenta Viktora Janukovyča dostal na slobodu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu