Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nepokoje v Kyjeve gradujú: Rozzúrený dav si podal aj boxera Klička!

Demonštranti napadli aj boxera Klička. Zobraziť galériu (9)
Demonštranti napadli aj boxera Klička. (Zdroj: SITA)

KYJEV – Ukrajinská polícia dnes nasadila oslepovacie granáty a slzotvorný plyn proti demonštrantom v Kyjeve, kde po veľkej demonštrácii došlo k násilným zrážkam.

Stovky protivládnych demonštrantov, zamaskovaných kapucňami a vyzbrojených drevenými palicami, sa pokúsilo prelomiť policajnú blokádu a dostať do budovy parlamentu. Opozičného lídra a svetového šampióna v boxe Vitalija Klička napadli, keď sa pokúšal upokojiť zúriaci dav. Podľa informácií médií ho v dave postriekali hasiacim prístrojom, uviedla tlačová agentúra DPA. Demonštranti odpaľovali svetlice, poškodili najmenej jeden policajný autobus. Kličko vyzval mladých demonštrantov, aby sa uspokojili a rokovali s políciou. Niektorí mladí ľudia hádzali na policajtov kamene. Viaceré osoby údajne utrpeli zranenia, ale tieto správy zatiaľ potvrdené neboli.

Nepokoje v Kyjeve gradujú:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Množstvo demonštrantov predtým na veľkom zhromaždení na Námestí nezávislosti v Kyjeve dalo najavo svoju nespokojnosť s tým, že opozícia ani po týždňoch protestov nedosiahla nijaké výsledky. Demonštrovalo približne 100.000 ľudí, ktorým sa nepáčili spiatočnícke kroky. Účastníci protestu vyjadrovali nesúhlas najmä s konaním Klička. Vyčítali mu, že postupuje nerozhodne, bez plánu a nedokáže zjednotiť rozbitú opozíciu.

Boxer sa opakovane vyjadroval za pokojnú zmenu moci v bývalej sovietskej republike. Pozorovatelia však vyjadrili názor, že hlavne mladší demonštranti chcú na Ukrajine rýchlejšie zmeny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu