Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hrušovský: Je nepochopiteľné, že predstavitelia SR o Ukrajine mlčia

Pavol Hrušovský
Pavol Hrušovský (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Situácia na Ukrajine začína byť podľa predsedu poslaneckého klubu KDH Pavla Hrušovského neúnosná a preto je nepochopiteľné, že všetci naši najvyšší ústavní činitelia, prezident, predseda parlamentu a premiér, mlčia. Ako povedal, dennodenné násilie v uliciach je neprijateľné a Slovensko nemôže mlčať.

„Posledné prijaté zákony, ktoré obmedzujú právo na protest a slobodu slova, sú nedemokratické. Takéto konanie je pokusom o totalitu,“ zdôraznil s tým, že kým demokratický svet sa dnes pokúša riešiť situáciu na Ukrajine, tak náš premiér rieši, či je katolík, komunista alebo presvedčený ateista.

Hrušovský pripomenul, že Ukrajina je náš najväčší sused a jediný neukotvený sused v euroatlantických štruktúrach. „Ak sa tam začne situácia dramaticky zhoršovať, môže to mať vážne bezpečnostné a hospodárske dopady aj na Slovenskú republiku,“ uviedol. Podľa neho tak, ako nám pomáhali západné krajiny počas komunistickej totality, tak je našou povinnosťou pomáhať ľuďom na

Najnovšie násilné strety v Kyjeve nasledovali po tom, ako napriek zavedeniu prísnych obmedzení vyšlo v nedeľu do ulíc okolo 200-tisíc prívržencov opozície. Polícia na podpaľovanie vozidiel a hádzanie zápalných fliaš v blízkosti parlamentu odpovedala slzotvorným plynom a omračovacími granátmi, pričom utrpelo zranenia niekoľko desiatok ľudí.

Vlna opozičných protestov, ktorú vyvolalo rozhodnutie vlády nepodpísať dôležité dohody s Európskou úniou, trvá na Ukrajine už takmer dva mesiace. Demonštranti požadujú odstúpenie vlády aj prezidenta Viktora Janukovyča a vypísanie predčasných volieb. Janukovyč už prisľúbil vytvorenie zvláštnej komisie poverenej vyriešením krízy a počas noci sa tiež stretol s opozičným vodcom Vitalijom Kličkom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu