Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Špeciálna jednotka FBI robí prevenciu násilia analýzou správania

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americká FBI pomohla tohto roku prekaziť takmer 150 útokov strelcov a násilných útokov, alebo im zabránila. Čiastočne sa to podarilo nasmerovaním potenciálnych útočníkov k odborníkom na duševné zdravie, informovala v pondelok tlačová agentúra AP.

Od roku 2011 sa vyskytli stovky takýchto prípadov, do ktorých sa vložila FBI (Federálny vyšetrovací úrad), vysvetlil americký minister spravodlivosti Eric Holder. Na stretnutí šéfov polície Holder pochválil prácu malej jednotky FBI z Quantica vo Virgínii - jednotky pre analýzu správania.

Vo väčšine prípadov FBI pomohla potenciálnym vinníkom získať prístup k zdravotníckej starostlivosti pre duševne chorých. Prevencia streľby do davu prostredníctvom posudzovania a poskytovania starostlivosti je nezvyčajnou taktikou pre úrad, známy bojom s kriminalitou, ale nie intervenciou, mieni AP.

Dosiahnuté výsledky sú zjavné práve v období, keď mala zatiaľ malý úspech snaha amerického prezidenta Baracka Obamu a jeho administratívy o zníženie násilia páchaného strelnými zbraňami. Úsilie Bieleho domu nemalo úspech bez podpory Kongresu.

Streľba do davu - ako bolo vyčíňanie v Newtowne v štáte Connecticut, na základni námorníctva vo Washingtone, alebo v kine v Colorade - nereprezentuje väčšinu násilia, páchaného strelnými zbraňami. Ak k nemu však dôjde, má veľký účinok. Často sa vynorí otázka, či mal strelec adekvátnu starostlivosť o duševné zdravie, aby sa zabránilo tomu, čo sa stalo.

Jednotka FBI pre analýzu správania roky spolupracuje s príslušnými úradmi jednotlivých amerických štátov a na miestnej úrovni. Vypracúvaním profilov potenciálnych páchateľov sa snaží zabrániť násilným trestným činom, akým je napríklad streľba do davu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu