Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Američan, ktorý zmizol v Iráne, pracoval pre CIA

Robert Levinson
Robert Levinson (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Američan, ktorý približne pred siedmimi rokmi zmizol v Iráne, pracoval pre americkú Ústrednú spravodajskú službu (CIA) v rámci neautorizovanej misie s cieľom zhromažďovania tajných informácií. Vyplýva to z investigatívneho prieskumu Associated Press, o ktorom dnes agentúra informovala.

Agent Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) vo výslužbe Robert Levinson zmizol bez stopy v marci 2007 na iránskom ostrove Kish. Spojené štáty ho dlhé roky označovali za osobu, ktorá do krajiny cestovala súkromne.

Podľa AP však Levinsonovi zaplatil tím analytikov CIA, ktorý nemal oprávnenie na realizáciu špionážnych operácií, za zhromažďovanie tajných informácií.

V reakcii na prípad boli traja analytici CIA prepustení a sedem ďalších disciplinárne potrestali. CIA zaplatila Levinsonovej rodine 2,5 milióna dolárov s cieľom predísť súdnemu procesu, ktorý by celú záležitosť odhalil. CIA zároveň prepracovala svoje pravidlá určujúce prácu svojich analytikov s osobami mimo spravodajskej služby, píše AP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu