Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Svedok o táboroch smrti v KĽDR: Odsúdení si kopú hroby, ženy znásilňujú a vraždia

Pracovné tábory v KĽDR sa rozrastajú
Pracovné tábory v KĽDR sa rozrastajú (Zdroj: AI)

PCHJONGJANG - Organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI) dnes zverejnila nové satelitné snímky väzenských táborov v Severnej Kórei a tiež svedectvá bývalých väzňov a dozorcov vykresľujúcich týranie a popravy. KĽDR existenciu pracovných táborov pre politických väzňov popiera, ale podľa nezávislých odhadov v nich zadržiava v hrozivých podmienkach 100.000 až 200.000 ľudí, napísala agentúra AFP.

Zábery takzvaného tábora 15 na juhu krajiny a tábora 16 na severe KĽDR boli nadobudnuté v rokoch 2011 až 2013. Tie z tábora 16, ktorý leží asi na ploche 560 štvorcových kilometrov a má kapacitu 20 000 väzňov, ukazujú "prítomnosť nových budov, čo naznačuje značné zvýšenie počtu zadržiavaných", uviedla AI.

Naopak v tábore 15 bolo od roku 2011 zbúraných takmer 40 budov slúžiacich ako ubytovne. Tento tábor leží asi 120 kilometrov od Pchjongjangu a rozkladá sa na ploche 370 kilometrov štvorcových.

Vo svojej správe AI podrobne opisuje utrpenie , ktorému boli zadržiavaní v tábore vystavení. To opiera o výpovede bývalých väzňov aj ich dozorcov. Jeden z nich, prebehlík identifikovaný len ako Ri, ktorý v tábore slúžil ako dozorca od 80. do 90. rokov minulého storočia, vypovedal, že väzni si museli sami vykopať hrob, "než boli zabití ranou kladivom do tyla".

Niektorých škrtili a potom dobili na smrť. Podľa jedného zo svedectiev ženy zvyčajne "zmizli" po tom, čo boli znásilnené. "Po tom, čo strávili noc 'službou' vysokým činiteľom, museli zomrieť, aby sa to tajomstvo nikto nedozvedel. Rovnaké to je vo väčšine táborov pre politických väzňov," dodal Ri.

Vyšetrovacej komisii OSN o porušovaní ľudských práv v Severnej Kórei predloží záverečnú správu Rada OSN pre ľudské práva v marci 2014. Severokórejské úrady vytvorenie tejto komisie odmietli a nedovolili jej vstup na svoje územie. Svedkov, ktorých komisia vypočula, KĽDR označuje za klamárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu