Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KĽDR priznala: Obvinili sme člena Kimovej rodiny

Kim Čong-un
Kim Čong-un (Zdroj: SITA)

SOUL - Režim v Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR) v pondelok prvýkrát oficiálne priznal, že jedného z najvplyvnejších mužov v krajine obvinili z korupcie. Ide o Čanga Song-tchäka, manžela tety vodcu KĽDR Kima Čong-una. Zbavili ho už všetkých funkcií a obvinili z "prípravy kontrarevolúcie".

Šesťdesiatsedemročný Čang bol dlhý čas považovaný za "šedú eminenciu" v Pchjongjangu. Podľa informácií tajných služieb ho však Kim Čong-un zbavil postu zástupcu Národného výboru pre obranu, rozhodujúceho grémia komunistického režimu. Odstránenie Čanga je považované za najväčší presun moci v krajine od smrti Kimovko otca decembri 2011.

Čang bol považovaný za číslo dva v neoficiálnej mocenskej hierarchii za približne 30-ročným Kimom. Podľa informácií juhokórejského profesora na univerzite v Soule Kima Jong-Hjuna, "úloha, ktorú hral Čang mohla spôsobiť napätie v procese konsolidácie Kimovej moci".

"Čang raz navštívil Južnú Kóreu aj Čínu a bol svedkom viacerých aspektov kapitalistickej spoločnosti vrátane zmien v Číne. On bol pravdepodobne tou osobou, ktorá tlačila na reformy a otvorenie severokórejského systému," myslí si profesor.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu