Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Olympiáda v Soči sa mení na buzeráciu: Takto si tajná služba vychutnala aktivistu na letisku!

(Zdroj: youtube, sita)

MOSKVA - Ruský aktivista Dmitry Shevchenko sa stal vo vlasti známym napríklad tým, že označil energetickú spoločnosť Gazprom za hlavného vinníka pri ničení tamojšej prírody a poukazoval na výstavbu lyžiarskych areálov pre olympijské hry v Soči v chránenej prírodnej rezervácii. Zdá sa, že sa mu jeho starostlivosť o životné prostredie vypomstila pri kontrole na letisku v Krasnodare, kde ho podrobili ponižujúcej inšpekcii s odôvodnením, že ide o protiteroristickú operáciu.

Koordinátora EWNC (Environmental Watch on North Caucasus) Shevchenka zastavili pri východe z príletovej haly príslušníci tajnej služby FSB v bundách a odviedli ho ku kontrole osobných vecí. Tam ho držali asi štyri hodiny a prepustili ho až ráno.

"Prišiel som do Krasnodaru o pol tretej v noci a okamžite som zamieril k východu z príletovej haly. Vtedy mi cestu zablokovali dvaja mladí muži v kožených bundách. Jeden z nich sa predstavil ako zamestnanec FSB, na okamih mi ukázal akúsi identifikáciu, ktorú som si nestihol prečítať a povedal niečo ako "Poďme". Na otázku "kam" a "prečo" mi povedal, že existuje podozrenie zo spáchania trestného činu, a že je preto potrebné prehľadať mi veci," popísal udalosť Shevchenko s tým, že mu poslušne dal svoju tašku s notebookom. Potom ho požiadali, aby si vyložil veci z vreciek a prešiel cez skener. Nenašli u neho nič nezákonného.

Na Twitteri uviedol aj to, že chceli od neho, aby sa vyzliekol a vyzul si topánky, čo však odmietol. Vtedy privolali šéfa ochrany letiska a celú situáciu konzultovali cez telefóny. Keď sa od nich snažil zistiť, čo sa deje, jeho otázky ignorovali. Dokazuje to aj video, ktoré aktivista zverejnil na YouTube.

Napriek tomu, že ekológ ukazuje prítomným svoj pas a v jeho batožine nič nekalé nenašli, prepustiť ho nechceli a ani vysvetliť mu bližšie dôvody jeho držania na letisku. Napokon vraj malo byť dôvodom štvorhodinovej tortúry to, že mal sprosté poznámky smerom na políciu a o predloženie dokladov ho požiadali, pretože zodpovedal popisu. Išlo vraj o protiteroristické cvičenie v súvislosti s nadchádzajúcimi olympijskými hrami.

Verejnosť sa tak obáva, že sa teraz príslušníci bezpečnostných zložiek pod zámienkou protiteroristických cvičení zmocnia ktoréhokoľvek novinára, zástupcu politickej strany, organizácie, alebo aj turistu, a to hlavne tých nepohodlných.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu