Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Olympijská pochodeň v otvorenom vesmíre: Takto si ju Rusi podávali!

Premiéra olympijskej pochodne v otvorenom kozme Zobraziť galériu (4)
Premiéra olympijskej pochodne v otvorenom kozme (Zdroj: SITA)

ISS - Olympijská pochodeň sa dnes prvýkrát v histórii objavila vo voľnom kozme. Ruskí kozmonauti Oleg Kotov a Sergej Rjazanskij si ju odovzdali počas výstupu z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) na obežnej dráhe okolo Zeme.

Pochodeň vyniesla na obežnú dráhu kozmická loď Sojuz TMA-11M, ktorá sa vo štvrtok úspešne spojila s ISS. Pochodeň po celú dobu nebola zapálená. Vnútri kozmickej lode a stanice to nie je možné z bezpečnostných dôvodov a vo vákuu by nehorela. Olympijský oheň však počas pobytu pochodne vo vesmíre stále horí na Zemi.

Premiéra olympijskej pochodne v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

S pochodňou vystúpil do voľného priestoru Kotov, ktorý ju potom odovzdal Rjazanskému. Obaja s pochodňou asi hodinu pózovali s vesmírnou stanicou, temným vesmírom a planétou Zem v pozadí. Zábery, ktoré pochádzali prevažne z kamier na prilbách kozmonautov, naživo vysielala ruská štátna televízia. Na svojom webe je prenášal aj americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

Rusko nie je prvou krajinou, ktorá na obežnú dráhu v rámci trasy olympijskej štafety vyniesla pochodeň. Do vesmíru sa už tieto symboly hier dostali pred olympiádou v Atlante v roku 1996 a v Sydney v roku 2000. Exportovali ich tam vtedy americké raketoplány. Tento raz však bola pochodeň prvýkrát odovzdaná v otvorenom kozme.

Premiéra olympijskej pochodne v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Kozmická verzia štafety bola vybavená istiace karabínou pre prípad, že by Kotovovi alebo Rjazanskému pochodeň vykĺzla z ruky a uletela. V takom prípade by sa z nej stal nebezpečný projektil, ktorý by pri oblétání planéty mohol ISS ohrozovať rovnako, ako ju ohrozuje iné kozmické smeti.

Pochodeň sa vráti na Zem v pondelok. Bude odovzdaná predstaviteľom ruského mesta Soči, kde 7. februára začnú zimné olympijské hry. Pochodeň je meter dlhá a váži takmer dva kilogramy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu