Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Výprava USA do Soči: Len nižší úradníci a dve lesbičky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Hneď dve bývalé športovkyne otvorene sa hlásiace k homosexualite budú súčasťou delegácie USA na zimných olympijských hrách v Soči. Vyslaním tenisovej legendy Billie Jean Kingovej a striebornej medailistky z hokejového turnaja vo Vancouveri Caitlin Cahowovej Američania dali nepriamo najavo, čo si myslia o ruskom zákone zakazujúcom propagovanie "netradičnej" sexuálnej orientácie.

Členov misie menoval v utorok prezident USA Barack Obama. Chladný vzťah medzi Washingtonom a Moskvou vyvolaný kauzou okolo Edwarda Snowdena odzrkadľuje aj štátnické zastúpenie. Výpravu nebude sprevádzať žiaden člen súčasnej vlády, čo ostro kontrastuje s účasťou viceprezidenta Joea Bidena a jeho manželky Jill vo Vancouveri a prvej dámy Michelle Obamovej na otvorení olympijských hier 2012 v Londýne. 

Za líderku delegácie vymenovali bývalú ministerku pre vnútornú bezpečnosť Janet Napolitanovú. Na otváracom ceremoniáli ju budú sprevádzať americký veľvyslanec v Rusku Michael McFaul, zástupca personálneho šéfa Bieleho domu Rob Nabors, Kingová a bývalý krasokorčuliar, olympijský víťaz z Calgary 1988 Brian Boitano. Na záverečný ceremoniál pricestujú do Soči zástupca štátneho tajomníka William Burns, Cahowová a rýchlokorčuliarske legendy Bonnie Blairová s Ericom Heidenom. 

"Americká delegácia na zimných olympijských hrách reprezentuje rôznorodosť Spojených štátov. Všetci jej členovia sa vyznamenali v službách štátu, ako občianski aktivisti alebo športovci," komentovala hovorkyňa národnej bezpečnostnej rady Caitlin Haydenová. 

Na otvárací ceremoniál zimných olympijských hier 2014 v ruskom letovisku Soči nepríde začiatkom februára ani žiaden z popredných politických predstaviteľov Francúzska vrátane jeho prezidenta Francoisa Hollanda či nemecký prezident Joachim Gauck. Svoj nezáujem o účasť na hrách v Soči minulý týždeň potvrdila aj komisárka EÚ pre spravodlivosť Viviene Redingová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu