Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Olympijský výbor by mohol spravovať štátny majetok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenský olympijský výbor by mohol spravovať majetok štátu. V novele zákona o používaní a ochrane olympijskej symboliky a o Slovenskom olympijskom výbore to navrhujú poslanci Národnej rady SR za Smer-SD Ľubomír Petrák, Mojmír Mamojka, Miroslav Číž a Dušan Jarjabek.

Novelu by na dnešnej 84. schôdzi mala odsúhlasiť vláda SR. "Týmto spôsobom sa vytvoria lepšie materiálne podmienky pre činnosť Slovenského olympijského výboru a olympijskej reprezentácie a súčasne štát nebude vynakladať peniaze na udržiavanie majetku štátu, ktorý je nevyužívaný alebo využívaný iba čiastočne," vysvetľujú poslanci za Smer-SD. Inštitút správy majetku štátu znamená, že vlastníkom zostáva štát, pričom správca majetku má oprávnenia i povinnosti prakticky na úrovni vlastníka.

"Slovenská republika podporuje činnosť Slovenského olympijského výboru dotáciami zo štátneho rozpočtu. Efektívnym spôsobom podpory činnosti Slovenského olympijského výboru bez potreby zvýšenia výdavkov štátneho rozpočtu je umožniť Slovenskému olympijskému výboru spravovať majetok štátu," konštatujú predkladatelia. Ak poslanci v NR SR definitívne návrh schvália a podpíše ho prezident, účinnosť by mal nadobudnúť 1. januára 2014.

Ministri dnes majú na stole aj Návrh na uzavretie Programu spolupráce medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Štátu Izrael na roky 2013-2016 v oblasti školstva, vedy, kultúry, mládeže a športu. Návrh predkladá minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Program spolupráce má vytvárať priestor pre vzájomnú spoluprácu v najrôznejších oblastiach kultúry, najmä spoluprácu v oblasti ochrany kultúrneho dedičstva, literatúry, audiovizuálnej tvorby a ochrany práv duševného vlastníctva.

Deklaruje záujem oboch zmluvných strán o priamu spoluprácu univerzít, vedeckovýskumných inštitúcií, akadémií vied, podporuje výmenu informácií, skúseností, dokumentácie a odborníkov. Program spolupráce bude podpísaný počas pracovnej návštevy štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí Petra Buriana v Izraeli v dňoch 20. až 22. novembra. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu