Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pápež František: Je to hanba!

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Najnovšiu tragédiu pri pobreží talianskeho ostrova Lampedusa, kde dnes stroskotala ďalšia loď s ilegálnymi imigrantmi, označil pápež František za hanbu.

"Ide o symptóm absencie úcty k človeku," vyhlásil pápež dnes vo Vatikáne. "S veľkou bolesťou nemôžem nespomenúť mnoho obetí ďalšieho tragického stroskotania pri brehoch Lampedusy. Slovo, ktoré ma pri tom napadlo, je hanba. Je to hanba!" zdôraznil pápež na konci príhovoru, v ktorom sa zmienil o encyklike Jána XXIII. Pacem in Terris. Súčasne vyzval spojiť úsilia, aby k podobným udalostiam už nedochádzalo, a modliť sa za všetkých utečencov i dnešné obete.

Ostrov Lampedusa bol v júli cieľom prvej Františkovej pastoračnej návštevy mimo Ríma. Počas omše, ktorú tam odslúžil, ostro kritizoval "globalizáciu ľahostajnosti" vedúcej k masovým úmrtiam ľudí.

Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) na lodi, prevážajúcej zhruba 500 ilegálnych imigrantov, z neznámych príčin vypukol požiar v čase, keď sa nachádzala asi pol kilometra od pobrežia.

Pobrežná stráž medzičasom informovala, že záchranári vylovili z mora už 92 tiel obetí nešťastia, vrátane tehotnej ženy a dvoch malých detí. Nezvestných je najmenej 250 ľudí. Podľa starostky ostrova Giusi Nicoliniovej sa podarilo zachrániť 155 ľudí.  

UNHCR a Medzinárodná organizácia pre migráciu dnes v Ženeve informovali, že všetci imigranti na palube boli zrejme Eritrejčania plaviaci sa do Európy z Líbye. Loď prevážala od 400 do 500 ľudí.

Taliansky premiér Enrico Letta označil smrť desiatok prisťahovalcov za obrovskú tragédiu, podobne ako aj ministerka zahraničných vecí Emma Boninová, ktorá však súčasne kvitovala, že záchranná akcia sa začala okamžite po nehode, ktorú pobrežnej stráži nahlásili rybárske lode plaviace sa v oblasti.

Minister dopravy Maurizio Lupi sa v súvislosti s tragédiou vyslovil za prijatie opatrení, ktoré by marili činnosť prevádzačov ľudí prepravujúcich ilegálnych prisťahovalcov na preplnených a nebezpečných lodiach. Podľa Lupiho opatrenia treba prijať na úrovni Talianska, EÚ i celého svetového spoločenstva.

Minister vnútra Angelino Alfano dnes zrušil naplánovanú tlačovú konferenciu v Ríme a odcestoval na Lampedusu. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu