Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Stretnú sa prezidenti Ruska a Iránu, Putin ponúkne rakety a reaktor

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin sa v piatok prvý raz stretne s novým iránskym náprotivkom Hasanom Rúháním. Predmetom ich rokovania bude okrem iného aj ruská ponuka piatich protiraketových systémov a pomoc pri výstavbe druhého reaktora v jedinej atómovej elektrárni Iránu.

Stane sa tak počas summitu krajín Šanghajskej organizácie pre spoluprácu v kirgizskom Biškeku. Putin by mal Teheránu ponúknuť raketový systém typu S-300VM (Antej-2500) ako náhradu za nedodaný systém zem-vzduch spred troch rokov za 800 miliónov dolárov.

Jeho dodanie však Moskva údajne podmieni zrušením iránskej žaloby na ruskú zbrojársku agentúru zaoberajúcu sa vývozom zbraní. Iránci prostredníctvom medzinárodného súdu vo švajčiarskej Ženeve žiadajú od Rusov odškodné vo výške štyroch miliárd amerických dolárov.

V Biškeku sa taktiež očakáva spečatenie dohody o druhom reaktore v elektrárni v Búšehr, ktorú vybudovali Rusi a uviedli ju do prevádzky pred tromi rokmi. Sprevádzkovali ju aj napriek odporu Izraela a USA. Rusko a Irán sú najväčšími spojencami kritizovanej vlády v Sýrii, ktorej USA hrozia vojenským útokom pre jej chemické zbrane.

Podľa vplyvného predsedu dolnej komory ruského parlamentu Alexeja Puškova môže Moskva v tejto súvislosti ešte zvýšiť dodávky zbraní do Iránu. Na ten sa však vzťahujú sankcie OSN pre jeho sporný jadrový program, ktorého cieľom je podľa niektorých západných krajín výroba jadrových zbraní, čo Teherán odmieta.

Rusko po júnovom zvolení umierneného Rúháního vyzvalo na ich zrušenie, keďže obmedzujú obchodné styky oboch krajín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu