Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Ženeve sa rokuje o iránskom jadrovom programe: Zatiaľ bezúspešne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Najnovšie kolo rokovaní o iránskom jadrovom programe zatiaľ neprinieslo posun v dôležitých otázkach sporu medzi svetovými mocnosťami a islamskou republikou, ktorých predstavitelia sa zišli ešte vo štvrtok v Ženeve.

Podľa vyhlásenia francúzskeho ministra zahraničných vecí Laurenta Fabiusa, ktorý sa k účastníkom pripojil v piatok, zostávajú hlavné body napriek predošlým očakávaniam nedoriešené, nevylúčil však možnosť, že strany nakoniec dospejú k dohode. Okrem Fabiusa do Ženevy pricestovali aj šéfovia diplomacií USA, Británia a Nemecka, zatiaľ čo v sobotu sa k nim chce podľa zdrojov tlačovej agentúry ITAR-TASS pripojiť aj ruský minister Sergej Lavrov. Rokovania mali pritom podľa pôvodného plánu trvať len do piatkového večera. Pokračovanie vyjednávania v "niektorých veľmi dôležitých záležitostiach" potvrdil aj americký minister zahraničia John Kerry.

Stretnutie v Ženeve malo nadviazať na výsledky spred necelého mesiaca, keď Teherán predložil partnerom nové návrhy, ako dlhoročný spor vyriešiť. Irán doteraz odmietal požiadavky Západu, aby zastavil obohacovanie uránu a uzavrel jadrové zariadenia, ktoré by mohli slúžiť na vojenské účely.

Tvrdí, že jeho program je výlučne mierového charakteru a má preto naň právo. Prezident Hasan Rúhání však po nedávnom nástupe do funkcie vyjadril nádej, že dlhoročný spor bude možné vyriešiť prostredníctvom vyššej transparentnosti a vzájomnej dôvery. Doterajší dialóg so skupinou šiestich mocností (Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA) zatiaľ nepriniesol žiadne zásadnejšie výsledky.

Netanjahu: Dohoda v Ženeve bude pre Irán "obchodom storočia"

Ministri zahraničných vecí z Británie, Francúzska, Nemecka a Spojených štátov sa včera v Ženeve snažili dať spád rozhovorom s Iránom, ktoré by mali viesť k počiatočnej dohode o iránskom jadrovom programe.

Šéfovia diplomacie z Ruska a Číny pricestujú v sobotu, aby pomohli uzavrieť dohodu, uviedla tlačová agentúra DPA. Vyslanci piatich stálych členov Bezpečnostnej rady OSN a Nemecka rokujú s Teheránom o obmedzení iránskeho jadrového programu v krátkom časovom horizonte.

Medzitým izraelský premiér Benjamin Netanjahu kritizoval šesť svetových mocností a dôrazne odmietol dohodu, ktorú sa pokúšajú dosiahnuť. Netanjahu povedal, že Irán dostane "obchod storočia" a medzinárodné spoločenstvo nedostane nič. Jasne sa vyjadril, že dohoda nie je dôvodom, aby sa prestalo počítať s izraelskou možnosťou vojenského útoku na Irán.

Izrael trvá na tom, že by to mohlo byť potrebné na zastavenie sporného iránskeho jadrového programu, najmä ak by zlyhalo terajšie diplomatické úsilie.

Irán trvá na tom, že jeho jadrový program je na mierové účely, ale západné krajiny sa obávajú programu na výrobu jadrových zbraní. Spojené štáty a EÚ ponúkajú za obmedzenie programu zrušenie niektorých sankcií. Očakáva sa však, že represívne opatrenia BR OSN budú platiť naďalej.

Obama uistil Netanjahua, že USA nezmenili postoj

Americký prezident Barack Obama zatelefonoval v piatok izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi, ktorý predtým ostro kritizoval snahy veľmocí o dohodu s Iránom počas pokračujúcich ženevských jadrových rokovaní.

"Prezident oboznámil premiéra s vývojom rozhovorov v Ženeve a zdôraznil svoje silné odhodlanie zabrániť tomu, aby Irán získal jadrovú zbraň, čo je účelom prebiehajúcich rokovaní," uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu. 

Podľa nemenovaného predstaviteľa Obamovej administratívy, ktorého citovala agentúra Reuters, bol telefonát "veľmi dlhý". Obaja štátnici sa dohodli na tom, že ohľadne celej záležitosti zostanú naďalej v kontakte.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu