Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Obama sa chystá vysvetľovať: Chce objasniť zmysel zásahu v Sýrii!

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Prezident USA Barack Obama sa na budúci týždeň prihovorí americkým občanom a osobne im objasní zmysel zvažovanej vojenskej akcie voči Sýrii. Svojím prejavom by súčasne mohol ovplyvniť Kongres, aby podporil jeho zámer potrestať režim Bašára Asada za chemický útok na sýrskych civilistov.

Obama príhovor prednesie na budúci utorok z Bieleho domu, informuje agentúra Reuters. Pôjde o súčasť lobingu adresovaného členom Kongresu, ktorí sa na budúci týždeň po letných prázdninách vrátia do Washingtonu.

Na záver summitu G20 v ruskom Petrohrade Obama priznal, že musí ešte zviesť ťažký boj s americkou verejnosťou i Kongresom, aby získal ich podporu pre vojenskú operáciu voči Sýrii. Za veľmi dôležité v tejto súvislosti označil dôsledné vysvetľovanie a systematickú prácu s každým jedným senátorom a kongresmanom.

Na budúci pondelok, ako pripomína Reuters, sa skončí séria schôdzok predstaviteľov administratívy s kongresmanmi, ktoré sa konali za zavretými dverami a ktoré boli venované výlučne situácii v Sýrii.  

Odhady výsledkov hlasovania v Kongrese nie sú pre Obamov tím veľmi povzbudzujúce: veľa kongresmanov ešte stále nie je rozhodnutých, či jeho iniciatívu podporia. Podľa prieskumov je proti americkej vojenskej akcii v Sýrii aj väčšina americkej verejnosti, pripomína Reuters.

Na budúci týždeň bude zrejme Obama pokračovať v konzultáciách o riešení krízy v Sýrii so zahraničnými partnermi. Biely dom v noci nadnes potvrdil, že Obama na budúci piatok prijme kuvajtského šejka Sabáha al-Ahmada as-Sabáha a bude s ním rokovať o Sýrii, ako aj o vývoji v oblasti Perzského zálivu a na Blízkom východe.

Oficiálne predstavili uznesenie o vojenskom zásahu proti Sýrii

Vodca americkej senátnej väčšiny Harry Reid dnes formálne predstavil uznesenie o zásahu proti Sýrii, ktoré dáva prezidentovi Barackovi Obamovi právomoc na použitie vojenskej sily. Informovala o tom agentúra AP.

Reid prezentoval dokument počas krátkej schôdze Senátu. Zákonodarcovia sa v pondelok vrátia do úradu z päťtýždňovej dovolenky a začnú diskutovať o predloženom návrhu vojenského zásahu. Predpokladá sa, že k hlasovaniu dôjde v stredu.

Dokument detailne vysvetľuje tvrdenie americkej vlády, že režim Bašára Asada zabil vyše 1400 ľudí pri útoku chemickými zbraňami z 21. augusta. Uvádza, že cieľom americkej odpovedi je "odradiť, narušiť, zabrániť a oslabiť" schopnosť sýrskeho režimu použiť chemické zbrane.

Podľa návrhu by vojenská operácia mala byť "limitovaná a prispôsobená", nesmie presiahnuť 90 dní a bojových pozemných operácií sa nebudú môcť zúčastniť žiadne americké jednotky.

Senát je príkro rozdelený ohľadom schválenia zásahu ako vojenskej odpovede na použitie chemických zbraní v Sýrii. Republikáni i demokrati vyjadrili s opatrením nesúhlas. Senátny výbor pre zahraničné vzťahy schválil uznesenie 4. septembra pomerom hlasov 10:7.

Kerry chce vo Vilniuse získať podporu pre zámery USA voči Sýrii

Minister zahraničných vecí USA John Kerry pricestoval v noci nadnes do litovského Vilniusu, kde bude dnes s ministrami zahraničných vecí EÚ rokovať o sýrskej kríze a ich prípadnej podpore pre americké zámery v tejto krajine. 

Okrem toho ich Kerry chce informovať aj o obnovených mierových rokovaniach medzi Izraelom a Palestínčanmi.

Prezident USA Barack Obama sa pred týždňom rozhodol odložiť akékoľvek vojenské akcie voči Sýrii za použitie chemických zbraní proti civilistom a chce pre tento svoj zámer získať podporu Kongresu. Výsledok hlasovania v Kongrese je však podľa agentúry AP neistý, preto sa Kerry snaží využiť svoju cestu po Európe aj na získanie spojencov a medzinárodnej podpory pre Obamove plány.  

Z Litvy, ktorá tento polrok predsedá EÚ, odcestuje Kerry do Paríža, kde sa stretne s francúzskym vedením a zástupcami Ligy arabských štátov. V nedeľu má v Londýne naplánované stretnutie s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu