Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Abbásovým vianočným sľubom je mier Palestíny a Izraela

Mahmúd Abbás
Mahmúd Abbás (Zdroj: SITA)

RAMALLÁH - Palestínsky prezident Mahmúd Abbás dnes vo vianočnom posolstve z Ramalláhu označil Ježiša za životný vzor pre Palestínčanov. Povedal, že Palestínčania sa dve tisícročia po Ježišovi, usilujúc sa o svoju slobodu, pokúšajú čo možno najlepšie nasledovať jeho príklad.

"Pracujeme s nádejou, dožadujeme sa spravodlivosti v záujme dosiahnutia trvácneho mieru," povedal Abbás. Zároveň kritizoval Izrael za obmedzenie vstupu Palestínčanov žijúcich v zahraničí na Západný breh a za kontroverznú bezpečnostnú bariéru oddeľujúcu Západný breh od Betlehemu, ktorá podľa jeho slov "kradne pôdu".

"Oslavujeme Vianoce v Betleheme počas okupácie," uviedol vo vianočnom posolstve z Ramalláhu Abbás, ktorý by sa mal v utorok zúčastniť na oslave Vianoc v Betleheme. Kresťanskí Arabi podľa neho nie sú v Palestíne menšinou, ale "integrálnou súčasťou palestínskeho národa". Veľká väčšina Palestínčanov na Západnom brehu i v pásme Gazy sú však sunnitskí moslimovia.

Abbás vyjadril nádej, že nadchádzajúca marcová návšteva pápeža Františka vo Svätej zemi bude "dobrá príležitosť pre kresťanov z celého sveta, aby sa priblížili k svojim sestrám a bratom v Palestíne, a pre Jeho svätosť, aby šírila posolstvo spravodlivosti a mieru pre Palestínčanov, pre všetkých ľudí vo svete", citovala ho agentúra DPA. 

Palestínsky prezident zopakoval svoj záväzok "priniesť regiónu spravodlivý mier" cestou rokovaní s Izraelom o ukončení okupácie a o zriadení plne nezávislého a zvrchovaného palestínskeho štátu v hraniciach z roku 1967 s Východným Jeruzalemom ako hlavným mestom.

Tradičná vianočná procesia pod vedením latinského patriarchu Jeruzalema Fuáda Tvala sa v utorok vydá z kresťanskej štvrti jeruzalemského Starého mesta do Betlehema krátko po 12. hodine. Tradičná vianočná omša v Betleheme sa potom začne o 23.30 h miestneho času, informovala agentúra DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu