Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Trest za chemické zbrane: Obama zvažuje ohraničený vojenský útok!

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama zvažuje vojenský útok proti Sýrii, ktorý by mal obmedzený rozsah a trvanie. Mal by slúžiť ako potrestanie za použitie chemických zbraní a ako odstrašujúci prostriedok, no na druhej strane nezatiahnuť USA hlbšie do občianskej vojny v Sýrii. S odvolaním sa na vládnych predstaviteľov o tom dnes informovali noviny Washington Post.

Útok by podľa vyjadrení zdrojov netrval viac než dva dni. Zahŕňal by rakety s plochou dráhou letu odpaľované z lodí, ktoré už USA majú v Stredozemnom mori, alebo tiež bombardéry s dlhým doletom, pričom terčom by boli vojenské ciele priamo nesúvisiace s arzenálom chemických zbraní.

Jeho načasovanie by záležalo na troch faktoroch: dokončení správy spravodajských služieb o zodpovednosti sýrskej vlády za údajný chemický útok z minulého týždňa, pokračujúcich konzultáciách so spojencami a Kongresom a stanovení jeho oprávnenia na základe medzinárodného práva, uviedol denník na svojej webovej stránke.

Predstavitelia Obamovej vlády predtým vyhlásili, že je nepopierateľné, že v Sýrii boli použité chemické zbrane, pričom podľa nich možno sotva pochybovať, že zodpovednosť za útok, ktorý si podľa opozície vyžiadal stovky životov, nesie sýrska vláda.

Obama musí konzultovať s Kongresom

Predseda americkej Snemovne reprezentantov John Boehner v pondelok Bielemu domu odkázal, že pred akoukoľvek reakciou na zjavné použitie chemických zbraní sýrskou vládou musí záležitosť konzultovať s Kongresom.

Boehner podľa svojej hovorkyne tiež zdôraznil, že akékoľvek konanie v reakcii na použitie chemických zbraní v Sýrii musí mať jasne definované ciele a širšiu stratégiu na dosiahnutie stability, informovala tlačová agentúra Reuters.

Biely dom predtým uviedol, že je nepopierateľné, že v Sýrii boli použité chemické zbrane, a že sotva možno pochybovať, že ich použila sýrska vláda. Americký prezident Barack Obama podľa vyhlásenia posudzuje primeranú reakciu, zatiaľ však nerozhodol, ako reagovať. Časový rámec na rozhodnutie hovorca Bieleho domu neuviedol.

USA odložili rozhovory s Ruskom o mierovej konferencii o Sýrii

Americké ministerstvo zahraničných vecí odložilo v pondelok stretnutie diplomatov z USA a Ruska, ktoré sa malo konať v stredu v Haagu. Dôvodom sú "pokračujúce konzultácie" o reakcii na útok chemickými zbraňami v Sýrii, informovala tlačová agentúra Reuters.

Na stretnutí mali vysokopostavení predstavitelia rezortov diplomacie z oboch krajín hovoriť o plánoch na medzinárodnú mierovú konferenciu o ukončení občianskej vojny v Sýrii. Podľa zdrojov z amerického ministerstva chce Washington dohodnúť nový termín schôdzky, pretože v Sýrii je potrebné nájsť politické riešenie, uviedla tlačová agentúra AP.

Hovorca Bieleho domu predtým informoval, že Obama sa budúci týždeň na summite skupiny G-20 v Petrohrade stretne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Nie je však jasné, či budú viesť aj rozhovory medzi štyrmi očami.

Obama a Putin sa dostali do sporu okolo rozhodnutia Ruska udeliť dočasný azyl bývalému spolupracovníkovi amerických tajných služieb Edwardovi Snowdenovi, ktorého USA obvinili zo špionáže za odhalenie informácií o ich programoch sledovania telefonátov a internetu. Obama na protest proti tomuto kroku a ďalším rozporom nedávno zrušil rozhovory s Putinom v Moskve, ktoré plánovali pred summitom G-20.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu