Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ako malí chlapci: Obama a Putin sa stretli, myslia si o Sýrii svoje

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

PETROHRAD - Ruský prezident Vladimir Putin a jeho americký náprotivok Barack Obama napriek očakávaniam využili summit skupiny G20 v Petrohrade aj na samostatné rokovanie o Sýrii, rozdiely v postojoch k zamýšľanej intervencii proti Damasku však nedokázali prekonať.

Podľa Putinovho vyjadrenia pre médiá bol približne polhodinový rozhovor "konštruktívny, zmysluplný a srdečný", obaja lídri však "zotrvali pri vlastnom názore". Pretrvávajúce rozpory potvrdil aj poradca ruského prezidenta pre zahraničnú politiku Jurij Ušakov. Výsledok predznamenala i najnovšia kritika Ruska zo strany Bieleho domu, ktorý dal v piatok najavo, že neráta s jeho podporou na pôde Bezpečnostnej rady OSN a proti sýrskemu režimu zakročí aj bez medzinárodného mandátu. Putin pred summitom upozornil, že takýto krok by bol z pohľadu medzinárodného práva hodnotený ako "agresia", zatiaľ čo podporu zásahu podmienil predložením presvedčivejších dôkazov o použití chemických zbraní sýrskou armádou.

Rusko je jedným z piatich stálych členov rady s právom veta, ktoré využilo pri hlasovaní o predošlých návrhoch rezolúcií namierených proti režimu sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada. Vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom v auguste poznačilo aj udelenie azylu bývalému spolupracovníkovi amerických tajných služieb Edwardovi Snowdenovi, ktorý sa útekom vyhol postihu za prezradenie špionážnych programov. Obama následne oznámil, že plánované rokovanie s Putinom v Petrohrade sa rozhodol zrušiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu