Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Detaily financovania tajných služieb v USA: Pozrite, kde miznú miliardy!

Edward Snowden
Edward Snowden (Zdroj: SITA)

WASHINGTON – Detailnú správu o takzvanom čiernom rozpočte - sume peňazí, ktorú americký Kongres každoročne vyčleňuje pre tajné služby - vo štvrtok zverejnil denník Washington Post. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

Denník uviedol, že informácie získal od bývalého spolupracovníka Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) Edwarda Snowdena. Dokument podrobne opisuje, akým spôsobom 16 amerických tajných služieb nakladá s týmto rozpočtom.

Hoci americká vláda v minulosti zverejňovala celkovú výšku týchto výdavkov, ktoré v tomto roku dosiahli výšku 52,6 miliárd dolárov, odmietla špecifikovať, ako s nimi narába a či ich využitie spĺňa ciele stanovené prezidentom a Kongresom. Snowden, ktorý svojím prezradením tajných dokumentov vyvolal v USA i v zahraničí pobúrenie, údajne odovzdal denníku prísne tajný 178-stranový prehľad rozpočtu, obsahujúci tieto podrobnosti.

V dokumente sa uvádza, že z vyčlenených prostriedkov dostali pre tento rok najväčší diel Ústredná spravodajská služba (CIA) (14,7 miliárd dolárov) a NSA (10,3 miliárd dolárov). Správa ďalej hovorí, že americké tajné služby celkovo zamestnávajú 107,035 osôb, pričom sa najviac zameriavajú na terorizmus ako najvážnejšiu hrozbu národnej bezpečnosti.

Prezident Barack Obama v júni sľúbil, že krajina zverejní viac informácií o svojich sledovacích programoch. James Clapper, riaditeľ tajných spravodajských služieb, vo štvrtkovom stanovisku spresnil, o aký typ údajov pôjde, a zároveň potvrdil, že informácie sa budú zverejňovať každoročne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu