Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Nagasaki si pripomína zhodenie atómovej bomby USA

Nagasaki si pripomína zhodenie atómovej bomby USA Zobraziť galériu (2)
Nagasaki si pripomína zhodenie atómovej bomby USA (Zdroj: SITA)

TOKIO - Obyvatelia japonského mesta Nagasaki a spolu s nimi celá krajina si v piatok pripomínajú 68. výročie zhodenia americkej atómovej bomby, ktorej dôsledkom bola smrť desiatok tisíc ľudí.

Mesto bolo po tri dni Hirošime v poradí druhým terčom jadrového útoku USA. Pôvodným cieľom bomby s názvom Fat Man (Tlsťoch) bolo mesto Kokura, kým Nagasaki iba náhradným. Keď však stroj s náložou priletel ku Kokure, mesto zahaľovali mraky. Pre nedostatok paliva nemohol čakať na zlepšenie počasia a zamieril preto k Nagasaki.

Po 43-sekundovom páde bomba explodovala takmer 500 metrov nad mestom. Odhaduje sa, že výbuch vyvolal teplotu 3900 stupňov Celzia a vietor s rýchlosťou viac ako tisíc kilometrov za hodinu. Na mieste zomrelo najmenej 40-tisíc ľudí, celkový počet obetí sa odhaľuje na dvojnásobok. Dodnes sa pri vyhnutí sa veľkému nebezpečenstvu používa vyraz "šťastie z Kokury".

Nagasaki si pripomína zhodenie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

USA deklarovali, že cieľom ich konania bolo predísť ďalším vojnovým obetiam a nevypočítateľným útokom krajiny vychádzajúceho slnka, ktorá bola v rámci druhej svetovej vojny najväčším nepriateľom USA. Tokio napokon 15. augusta kapitulovalo, čím sa definitívne skončila druhá svetová vojna. Japonsko je dodnes jedinou krajinou, ktorá sa stala terčom jadrového útoku. O jeho opodstatnenosti sa dodnes vedú polemiky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu