Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Hirošima si pripomína zhodenie atómovej bomby USA

Hirošima si pripomína zhodenie atómovej bomby USA Zobraziť galériu (4)
Hirošima si pripomína zhodenie atómovej bomby USA (Zdroj: SITA)

TOKIO - Obyvatelia japonského mesta Hirošima a spolu s nimi celá krajina si v utorok pripomínajú 68. výročie zhodenia americkej atómovej bomby, ktorej dôsledkom bola smrť desiatok tisíc ľudí.

Mesto bolo hlavným cieľom misie, alternatívou boli mestá Nagasaki a Kokura. V tých však v danom čase panovalo nepriaznivé počasie. Pamiatku takmer 170-tisíc obetí bomby s názvom Little Boy (Chlapček) si príde uctiť aj srbský predseda Valného zhromaždenia OSN Vuk Jeremič.

Hirošima si pripomína zhodenie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Tri dni po Hirošime Američania zhodili atómovú bombu aj na Nagasaki. USA deklarovali, že ich cieľom bolo predísť ďalším vojnovým obetiam a nevypočítateľným útokom krajiny vychádzajúceho slnka, ktorá bola v rámci druhej svetovej vojny najväčším nepriateľom USA.

Hirošima si pripomína zhodenie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Tokio napokon 15. augusta kapitulovalo, čím sa definitívne skončila druhá svetová vojna. Japonsko je dodnes jedinou krajinou, ktorá sa stala terčom jadrového útoku. O jeho opodstatnenosti sa dodnes vedú polemiky.

Hirošima si pripomína zhodenie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Británia podporila USA ohľadom použitia atómových bômb proti Japonsku

Británia podporila Spojené štáty ohľadom použitia atómových bômb počas druhej svetovej vojny, a to približne mesiac pred zhodením prvej z nich na japonské mesto Hirošima. Vyplýva to z dokumentov, ktoré nedávno odtajnila americká Správa národných archívov a záznamov (NARA). Informovalo o tom dnes internetové vydanie denníka Japan Times.

Britská vláda oficiálne vyjadrila svoju podporu pre použitie novej zbrane proti Japonsku na stretnutí Komisie pre spoločnú politiku vo Washingtone 4. júla 1945, kde sa hovorilo o vývoji a kontrole atómovej energie. Britský poľný maršal Sir Henry Wilson na stretnutí uviedol, že britská vláda "súhlasí s použitím atómovej zbrane proti Japonsku".

Stanovisko Británie prišlo po tom, ako sa americký prezident Franklin Roosevelt a britský premiér Winston Churchill na stretnutí v New Yorku v septembri 1944 dohodli na tom, že keď bude vývoj atómovej bomby ukončený, zbraň sa môže následne použiť proti Japonsku. Krátko po stretnutí Komisie pre spoločnú politiku Spojené štáty uskutočnili prvú atómovú skúšku v štáte Nové Mexiko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu