Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ceny domov v eurozóne sú najlacnejšie za posledných 7 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: tinyhousedesign.com)

FRANKFURT NAD MOHANOM - Ceny domov v eurozóne sa znížili na sedemročné minimum. Najprudšie poklesy zaznamenali krajiny najviac zasiahnuté finančnou krízou, kde domácnosti majú väčšinu majetku uloženú práve v nehnuteľnostiach, informoval britský denník Financial Times (FT).

Správa Európskej centrálnej banky (ECB) ukázala tiež veľké rozdiely medzi krajinami eurozóny, ktoré sú sčasti odrazom rozdielu medzi ekonomikami. Zlacnenie domov v Španielsku, ktoré sa ešte stále nespamätalo zo spľasnutia realitnej bubliny, bolo výraznejšie než je priemer a ceny domov klesli na úroveň z roku 2003.

Naopak, v Nemecku, kde menej ľudí vlastní domy než v Španielsku, ceny naďalej rastú a v súčasnosti sú najvyššie za 10 rokov. V Taliansku ceny domov klesli podobne ako priemer eurozóny na 7-ročné minimum.

Index cien rezidenčných nehnuteľností Európskej centrálnej banky, ktorý pokrýva ceny nových aj existujúcich nehnuteľností, klesol z 97,56 bodu na konci roka 2012 v 1. kvartáli 2013 na 96,33 bodu, čo je najmenej od polovice roka 2006.

Indexy sústrediace sa na jednotlivé krajiny ukázali veľké rozdiely, ktoré sú odrazom makroekonomických nerovnováh regiónu, ako sú rozdiely v mierach nezamestnanosti, reálnych úrokových sadzbách a rozpočtových deficitoch.

V Írsku sa ceny domov prepadli dokonca na najnižšiu úroveň od roku 2000. Naopak, Rakúsko, kde je podobne ako v Nemecku nízka nezamestnanosť a málo ľudí vlastní domy, zaznamenalo nárast cien domov, ktoré sú najvyššie od zaznamenávania údaju pred 12 rokmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu