Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hromadný pochod proti Rómom: Lietali kamene aj fľaše, zadržali 60 ľudí!

Musela zakročiť aj zásahová jednotka Zobraziť galériu (2)
Musela zakročiť aj zásahová jednotka (Zdroj: FB)

PRAHA - Protirómsky pochod pravicových radikálov v Ostrave sa dnes skončil zadržaním 60 ľudí. Počas demonštrácie boli zranení traja policajti a ošetriť museli aj viacero demonštrantov. Informoval o tom internetový server Lidovky.cz. Na demonštrácii v Ostrave sa podľa neho zúčastnilo asi tisíc ľudí.

Polícia informovala, že počas pochodu jeho účastníci spáchali viaceré trestné činy: dopustili sa násilia voči úradnej osobe, výtržníctva, ublíženia na zdraví. Počas akcie bolo poškodených aj veľa vozidiel zaparkovaných na uliciach pozdĺž trasy pochodu, ale aj áut zasahujúcej polície. 

Podľa servera zranenia demonštrantom nespôsobili policajti, ale predmety, ktoré radikáli používali pri útoku, napr. fľaše či kamene. Ako spresnili policajné zdroje, v Ostrave sa dnes konali dve demonštrácie. Kým prvá - rómska demonštrácia proti nacizmu a rasizmu sa zaobišla bez incidentov a jej účastníci sa pokojne rozišli, druhá - za účasti pravicových extrémistov - bola spočiatku pokojná. 

Keď sa však jej účastníci počas pochodu ulicami mesta dostali k ubytovni pre sociálne slabých ľudí, dav na budovu zaútočil fľašami a kameňmi. Vzhľadom na to, že obyvatelia domu boli útokmi ohrození, polícia zasiahla, pričom na rozohnanie davu použila aj slzotvorný plyn. 

Protirómske demonštrácie i pochody na podporu Rómov sa dnes konali aj v Plzni, Brne, Českých Budějoviciach, Duchcove a Jičíne. Na rozdiel od Ostravy v nich mali demonštrácie pokojný priebeh. Podvečer sa situácia upokojila aj v Ostrave, informovali Lidovky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu