Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Čistky v KĽDR: Kim Čong neušetril ani svoju matku!

Kim Čong-un
Kim Čong-un (Zdroj: SITA)

PCHJONGJANG - Obeťou údajných čistiek nového severokórejského vedenia sa stala aj vdova po bývalom vodcovi Kim Čong-ilovi a nevlastná matka súčasného lídra Kim Čong-una. Napísal to dnes juhokórejský denník Čoson Ilbo s odvolaním sa na rozhlasovú stanicu Slobodná Ázia.

Podľa tohto zdroja bola 49-ročná Kim Ok zbavená funkcie vedúcej tajomníčky výboru pre umenie v rámci Kórejskej strany práce a jej otec Kim Hjo prišiel o funkciu vo finančnom výbore strany. 

Rozhlasová stanica sa odvolávala na dobre informovaný zdroj a uviedla, že "nemožno poprieť fakt, že sa mohli stať obeťou politických čistiek". 

Slobodná Ázia tvrdí, že Kim Čong-un pristúpil k týmto opatreniam v záujme upevnenia moci. "Hovorí sa, že sa zbavuje starej gardy okolo Kim Čong-ila," uviedol rozhlas. Tieto špekulácie potvrdzuje aj skutočnosť, že krátko po nástupe k moci Kim Čong-un zbavil úradu niekoľkých vysokopostavených činiteľov bezpečnostných orgánov.

Rovnako sa však objavili aj správy, že Kim Ok sa začiatkom roku 2012, po smrti Kim Čong-ila, najmenej dvakrát pokúsila o samovraždu. 

Naposledy sa objavila na verejnosti pred rokom, keď v spoločnosti Kim Čong-una navštívila v Pchjongjangu detský zábavný park. Podľa niektorých správ sa momentálne nachádza v Pekingu alebo Berlíne, kde sa údajne podrobuje liečeniu problémov s chrbticou.

Nemenový zdroj pre denník Čoson Ilbo uviedol, že po smrti Kim Čong-ila jeho manželka bojovala o priazeň jeho sestry a manžela, ktorý bol považovaný za šedú eminenciu nového režimu, aby tak získala isté záruky bezpečnosti. "Ak sa stiahla, môže to byť v prvom rade zo zdravotných dôvodov," dodal zdroj. 

Ďalší zdroj uvádza, že prvoradou úlohou Kim Ok bolo starať sa o plnenie časového harmonogramu Kim Čong-ila a keď zomrel a Kim Čong-un sa chopil moci, neboli pre ňu už žiadne úlohy. "Súčasťou prirodzeného procesu je aj odstavenie jej otca," uviedol zdroj.

Kim Ok vyštudovala hru na klavíri na pchjongjanskej univerzite múzických umení, po ktorej skončení pracovala ako sekretárka Kim Čong-ila. Po smrti jeho tretej ženy a Kim Čong-unovej matky, ktorá v roku 2004 zomrela na rakovinu, sa stala jeho manželkou. Podľa nepotvrdených správ pár má údajne desaťročného syna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu