Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

S. Kórea opäť otvára priemyselnú zónu Kesong

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SOUL – Severná Kórea dnes oznámila, že opätovne otvára priemyselnú zónu Kesong, ktorú prevádzkuje spoločne s Južnou Kóreou. Len krátko predtým Soul signalizoval ochotu nechať park definitívne uzavretý, píše agentúra Reuters.

 Severokórejský výbor pre mierové opätovné zjednotenie vlasti navrhol rozhovory zamerané na normalizáciu projektu a v neobvykle zmierlivom vyhlásení tiež uviedol, že KĽDR zaručí bezpečnosť Juhokórejčanov v priemyselnom parku. Vyhlásenie výboru priniesla oficiálna severokórejská tlačová agentúra KCNA približne hodinu a pol po tom, ako Južná Kórea oznámila kompenzácie strát svojich firiem, ktoré pôsobia v Kesongu.

Rozhodnutie odškodniť 109 juhokórejských malých a stredných podnikov z vládneho poistného fondu sa všeobecne vnímalo ako krok k trvalému uzavretiu priemyselného parku, ktorý sa nachádza neďaleko hraníc pri severokórejskom meste Kesong a je posledným symbolom spolupráce oboch kórejských štátov. Soul dal Pchjongjangu pred desiatimi dňami "poslednú ponuku" na rozhovory o obnovení výroby v Kesongu s tým, že nebude na reakciu čakať donekonečna a ak KĽDR neposkytne jasnú odpoveď, bude musieť v záležitosti prijať "vážne" rozhodnutie.

 KĽDR zastavila prevádzku podnikov v Kesongu v apríli po zhoršení napätia na Kórejskom polostrove po severokórejskej jadrovej skúške a následnom uvalení ďalších sankcií na krajinu. Pchjongjang vtedy zo zóny stiahol všetkých svojich 53.000 pracovníkov a zakázal juhokórejským firmám priviezť cez hranicu zásoby. Severná Kórea, chudobná a izolovaná komunistická krajina, pre ktorú je zóna Kesong vzácnym zdrojom tvrdej meny, a Južná Kórea, jedna z najbohatších krajín sveta, sú technicky stále vo vojnovom stave, keďže kórejská vojna (1950-53) sa skončila len prímerím, nie mierovou zmluvou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu