Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Razia ÚOOZ bola vraj v súlade so zákonom, podľa Ištvana nebola teatrálna

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA – Olomoucký vrchný štátny zástupca Ivo Ištvan odmietol dnes tvrdenia o teatrálnosti razie Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ) v priestoroch rezortu obrany, konkrétne zadržanie vysokých predstaviteľov Vojenského spravodajstva.

Podľa vlastných slov bol pri tejto časti megarazie osobne prítomný a môže potvrdiť, že prebehla v plnom súlade so zákonom a pri maximálnej ohľaduplnosti voči zainteresovaným. "Nikto nebol zadržaný na ulici, nikto nebol povalený a spútaný, neviem, z čoho vyplýva názor, že išlo o teatrálnu akciu," konštatoval.

Vrchný štátny zástupca bol vo vstupe z Brna hosťom pravidelnej relácie Otázky Václava Moravce verejnoprávnej Českej televízie. Podľa jeho slov sa v rezorte zasahovalo s vedomím ministra obrany Vlastimila Picka a zasahujúci policajti nenazreli do neuzavretých citlivých spisov. "Nebolo potrené realizovať onú prehliadku spôsobom, ako si  ktosi predstavuje, že sme sa prehrabávali nejakými citlivými zväzkami. Zaujímali sme sa len o veci, ktoré sú predmetom obvinenia a potrebné dokumenty nám buď boli vydané alebo mám bolo povedané, že neexistujú," vyhlásil vrchný zástupca narážajúc na obavy, vyslovené v piatok na parlamentnej pôde ministrom financií Miroslavom Kalouskom.

 Ivo Ištvan, ktorý formuloval v odpovediach na otázky veľmi uvážlivo, kontakt medzičasom väzobne stíhanej Jany Nagyovej so známym pražským lobistom Ivom Rittigom ani nepotvrdil, ani nedementoval. "V tej veci sa vedie spoločné konanie a táto skutočnosť predpokladá, že tu sú vecné väzby," povedal a dodal, že tak polícia, ako aj štátne zastupiteľstvo sa zaoberajú všetkými relevantnými väzbami v záujme adekvátneho objasnenia skutkovej podstaty "Neočakávajte, že k preverovaní tejto kauzy bude dochádzať v priamom prenose," zdôraznil.

Podľa slov vrchného štátneho zástupcu z Olomouca sa na prípad pražských lobistov, (ktorí boli v čase megarazie v zahraničí a ktorí doteraz neboli ani zadržaní, ani obvinení-pozn. red), sústredí teraz pozornosť polície. Momentálne pokračuje vyhodnocovanie získaných dôkazov, od analýzy ktorých bude závisieť ďalší postup, vyplynulo z Ištvanovho vyjadrenia.

Väzobne stíhaných môžu, ako naznačil, obžalovať do troch mesiacov, to je aj hraničná doba na uplatnenie koluznej väzby (väzby z obáv pred ovplyvňovaním svedkov). Ivo Ištvan na margo niektorých výsluchov, na ktorých sa osobne zúčastnil, uviedol, že sa napríklad aktuálny šéf Vojenského spravodajstva, generálmajor Milan Kovanda vyjadril k obvineniu spôsobom hodným vojaka a generála a potvrdil, že sa skutkový dej odohral tak, ako je popísaný v oznámení o obvinení. Jeho priznanie môže podľa vrchného štátneho zástupcu  urýchliť oznámenie o vznesení žaloby ostatným obvineným v kauze zneužitia vojenskej rozviedky.

Mimochodom, minister obrany ČR Vlastimil Picek už dostal od ÚOOZ podklady, týkajúce sa Milana Kovandu. Spis si detailne preštuduje a následne vo veci rozhodne. "Uvedomujem si, že musím konať, ale súčasne je nutné dbať na to, aby všetko prebehlo v súlade s platnými zákonmi," uviedol podľa serveru Novinky.cz šéf rezortu.

Jediným zo zadržaných pri megarazii, ktorý doteraz nebol ani obvinený, je šéf Úradu vlády ČR Lubomír Poul. Podľa slov Iva Ištvana dozorový štátny zástupca analyzoval obsah jeho výpovede a nenašiel dôvod na jeho obvinenie.

Ištvanove slová o tom, že nemá informácie o vypočutí šéfa diplomacie a lídra TOP 09 Karla Schwarzenberga v súvislosti s jeho ostrou kritikou postupu troch exposlancov-rebelov ODS, korigoval v ďalšom priebehu relácie samotný minister zahraničných vecí. Ten potvrdil, že už vo veci vypovedal a do protokolu uviedol, že za vtedajšími slovami o vydieraní si stojí, aj keď to v politike nevníma priamo ako trestný čin.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu