Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Česi zatkli podnikateľa Rittiga, zrejme kvôli cestovným lístkom

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA – Česká polícia zatkla dnes vplyvného podnikateľa a lobistu Iva Rittiga. Policajti si poňho prišli skoro ráno priamo do jeho domu v Prahe a následne bol obvinený z prania špinavých peňazí, informovali české médiá.

Rittigovo zatknutie pravdepodobne súvisí s výrobou cestovných lístkov pre pražský dopravný podnik, napísal server iDNES.cz.

Spoločne s Rittigom, ktorý žije striedavo v Česku a v Monaku, obvinili ďalších troch ľudí. Podľa informácií Českej televízie je medzi nimi aj Rittigov advokát David Michal a bývalý generálny riaditeľ pražského dopravného podniku Martin Dvořák.

"Robíme určité úkony spoločne s Útvarom pre odhaľovanie organizovaní zločinu. Viac to komentovať nebudeme," citoval iDNES.cz šéfa protikorupčnej polície Milana Komárka.

"Nebudem potvrdzovať žiadne mená. Môžem len povedať, že polícia zadržala celkom štyri osoby, súvisí to s legalizáciou príjmov z trestnej činnosti. A môžem potvrdiť, že to súvisí s kauzou pražského dopravného podniku," povedala iDNES.cz pražská vrchná štátna zástupkyňa Lenka Bradáčová. Dodala, že okrem protikorupčnej polície na prípade spolupracovala s protimafiánským útvarom.

Zdroj denníka Právo tvrdí, že polícia hľadá ešte ďalšiu osobu. Podľa neho sa zatknutie Rittiga týka aj kauzy okolo bývalej šéfky kabinetu niekdajšieho premiéra Petra Nečasa a zároveň jeho terajšej manželky Jany Nečasovej (predtým Nagyovej). "Ono to spolu všetko súvisí a postupne sa to odkrýva," povedal zdroj.

Tlač cestovných lístkov pre pražský dopravný podnik zabezpečovala spoločnosť Neograph. V tomto prípade polícia už vlani obvinila päť ľudí vrátane bývalého šéfa dopravného podniku Martina Dvořáka.

Firma Neograph dodávala cestovné lístky pražskému dopravnému podniku od roku 2008. Časť peňazí zaplatených za lístky sa podľa Nadačného fondu proti korupcii odvádzala do firmy Cokeville Assets sídliacej na Panenských ostrovoch, ktorá mala z predaja získať desiatky miliónov korún. Práve s ňou je Rittig spájaný.

Rittig však akúkoľvek väzbu na pražský dopravný podnik odmieta. Firma Neograph už pre dopravný podnik lístky netlačí. Od roku 2012 ich dodáva Štátna tlačiareň cenín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu