Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Za mrežami skončil ďalší exposlanec ODS: Boja sa jeho vplyvu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA – Okresný súd v Ostrave poslal dnes za mreže aj ďalšieho exposlanca vládnej Občianskej demokratickej strany (ODS) Mareka Šnajdra, ktorý bol v čase štvrtkovej megarazie Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ) v zahraničí a v piatok sa po návrate do vlasti sám prihlásil na polícii.

Šnajdra polícia vypočula, zadržala a následne obvinila Štátne zastupiteľstvo doručilo v sobotu súdu návrh na jeho vzatie do väzby. Dnešné rozhodnutie ostravského súdu,. o ktorom informoval internetový server iDNES.cz s odvolaním sa na hovorcu súdu Alexandra Dadama, znamená, že siedmi z celkove ôsmich obvinených osôb skončili vo väzbe.

Väzbu uvalil súd na návrh štátneho zastupiteľstva z obáv pred možným ovplyvňovaním svedkov a ďalšieho vyšetrovania už v sobotu na Janu Nagyovú, zrejme už niekdajšiu vrchnú riaditeľku Sekcie kabinetu predsedu vlády ČR Petra Nečasa, bývalého šéfa Vojenského spravodajstva Ondreja Páleníka, súčasného príslušníka Vojenského spravodajstva Jana Pohůnka,  ako aj na niekdajších poslancov-rebelov Občianskej demokratickej strany (ODS) Ivana Fuksu a Petra Tluchořa, či bývalého námestníka ministra pôdohospodárstva Romana Bočeka.

Rovnaké dôvody na uvalenie väzby platia aj v prípade Mareka Šnajdra. Exposlancov advokát Lukáš Trojan pred rokovaním súdu tvrdil, že na väzbu jeho klienta nie sú žiadne dôvody. Po vynesení verdiktu podľa spravodajskej televízie ČT24 informoval, že sudca konkrétne hovoril o ovplyvňovaní niektorých osôb z orgánov spoločnosti ČEPRO, (do ktorej putoval obvinený z parlamentu a v ktorej medzičasom zastával post predsedu Dozornej rady-pozn.red), ktoré musia byť najskôr vypočuté, a ďalej ministra financií ČR Miroslava Kalouska. Práve pod rezort tohto člena českej vlády patrí spomínaný podnik, ktorého jediným akcionárom je práve Ministerstvo financií ČR.

Jediným zo zadržaných pri štvrtkovej razii ÚOOZ a následne obvineným, ktorý bude stíhaný na slobode, je aktuálny šéf Vojenského spravodajstva Milan Kovanda. Podľa informácií hovorcu súdu Alexandra Dadama neputoval do väzby, pretože sa k činom, z ktorých je obvinený, priznal.

Jediným zadržaným, ktorý nebol zatiaľ ani obvinený, je šéf Úradu vlády ČR Lubomír Poul. Podľa dnešného vyjadrenia olomouckého vrchného štátneho zástupcu Iva Ištvana pre Českú televíziu dozorový štátny zástupca analyzoval obsah jeho výpovede a nenašiel dôvod na jeho obvinenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu