Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Šokujúca obhajoba Nagyovej: Premiérovu ženu sledovala pre údajné styky so sektou!

Nečas s manželkou a Nagyová
Nečas s manželkou a Nagyová (Zdroj: topky)

PRAHA - Premiér Petr Nečas (ODS) videl fotky zo sledovania svojej manželky Radky niekoľko dní pred rozsiahlou policajnou raziou. Ukázala mu ich jeho blízka spolupracovníčka Jana Nagyová, ktorá je od soboty vo väzbe. Zatajila, že si sledovanie objednala. Právu to povedal jej obhajca Eduard Bruna. Premiér v utorok oznámil, že sa rozvádza.

17:10 Okresný súd v Ostrave dnes rozhodol o uvalení väzby na bývalého poslanca Marka Šnajdra. Dôvodom rozhodnutia je obava z ovplyvňovania svedkov, povedal novinárom jeho advokát Lukáš Trojan. V kauze okolo šéfky premiérovho kabinetu Jany Nagyovej je obvinený z korupcie. Vo väzbe tak skončilo sedem z ôsmich obvinených, na slobode je stíhaný iba šéf Vojenského spravodajstva Milan Kovanda.

16:25 Razia v Česku vraj nebola teatrálna

Olomoucký vrchný štátny zástupca Ivo Ištvan odmietol dnes tvrdenia o teatrálnosti razie Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ) v priestoroch rezortu obrany, konkrétne zadržanie vysokých predstaviteľov Vojenského spravodajstva. Podľa vlastných slov bol pri tejto časti megarazie osobne prítomný a môže potvrdiť, že prebehla v plnom súlade so zákonom a pri maximálnej ohľaduplnosti voči zainteresovaným. "Nikto nebol zadržaný na ulici, nikto nebol zvalený a spútaný, neviem, z čoho vyplýva názor, že išlo o teatrálnu akciu," konštatoval.

Vrchný štátny zástupca bol vo vstupe z Brna hosťom pravidelnej relácie Otázky Václava Moravce verejnoprávnej Českej televízie. Podľa jeho slov sa v rezorte zasahovalo s vedomím ministra obrany Vlastimila Picka a zasahujúci policajti nenazreli do neuzavretých citlivých spisov. "Nebolo potrené realizovať onú prehliadku spôsobom, ako si  ktosi predstavuje, že sme sa prehrabávali nejakými citlivými zväzkami. Zaujímali sme sa len o veci, ktoré sú predmetom obvinenia a potrebné dokumenty nám buď boli vydané alebo mám bolo povedané, že neexistujú," vyhlásil vrchný zástupca narážajúc na obavy, vyslovené v piatok na parlamentnej pôde ministrom financií Miroslavom Kalouskom.

15:50 Riaditeľka premiérovho kabinetu Jana Nagyová, ktorá je vo väzbe, mala zrejme vplyv aj na zotrvanie niekdajšieho člena Vecí verejných a ministra dopravy Pavla Dobeša vo vláde. V relácii Českej televízie to dnes povedal predseda VV Vít Bárta. Dobeš a ďalší ministri VV pred viac než rokom pohrozili demisiou na vládne posty, ak kabinet nevyhovie požiadavkám vtedy vládnych VV. Dobeš však demisiu nakoniec nepodal, spolu so súčasnou vicepremiérkou Karolínou Peake a ďalšími ľuďmi odišiel z najmenšej vládnej strany a založil stranu ĽUĎOM.

13:35 Zosadená šéfka kabinetu dala sledovať Nečasovu manželku kvôli jej údajnému napojeniu na Svedkov Jehovových.

Uviedol to obhajca zadržanej Jany Nagyovej, ktorého citoval server Novinky.cz. Podľa obhajcu Eduarda Brunu chcela Nagyová sledovaním zabrániť prípadnému škandálu, ktorý by mohli vyvolať styky Radky Nečasovej s jehovistami. "Chcela to urobiť ako dobrú službu v tom zmysle, že sa okolo pani Nečasovej začali objavovať nejakí podivní ľudia a hovorilo sa o tom. Ona (Nečasová) vraj začala paktovať so sektou jehovistov, začala zháňať peniaze na dary pre nejakých ľudí," uviedol Bruna.

Zdôraznil pritom, že Nagyová nechcela prostredníctvom sledovania presadiť nejaké osobné záujmy voči Nečasovi ani dehonestovať jeho manželku. Naopak vraj chcela uchrániť premiérovu rodinu, hlavne deti, pred prípadným škandálom, ktorý by vyvolala medializácia Nečasovej domnelých aktivít.

Podľa obhajcu sa preto Nagyová obrátila so žiadosťou o sledovanie na šéfa Vojenského spravodajstva Ondreja Páleníka, ktorého ako svojho známeho požiadala o "kamarátsku" výpomoc. Naivne sa pritom domnievala, že využitím Vojenského spravodajstva namiesto nejakej súkromnej bezpečnostnej agentúry zostane celá záležitosť plne utajená.

12:50 Minister obrany Vlastimil Picek dostal od detektívov Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ) oficiálne podklady k prípadu dvoch zadržaných pracovníkov Vojenského spravodajstva. Šéf rozviedky Milan Kovanda sa v sobotu priznal k nelegálnemu sledovaniu premiérovej manželky Radky Nečasovej, ktoré si údajne objednala Nečasova najbližšia spolupracovníčka Jana Nagyová. O jeho osude Picek rozhodne neskôr. "Som si vedomý, že musím konať, ale zároveň je nutné dbať na to, aby všetko prebehlo v súlade s platnými zákonmi," uviedol Picek.

10:45 Premiér Nečas je podľa zahraničných médií korupčným škandálom pritlačený k múru a jeho vláda je rozkolísaná.

Kauza sa prostredníctvom tlačových agentúr dostala do tlače prakticky po celom svete a vyvolala záujem okrem iného v podobe komentárov čitateľov, ktorí niekedy ironicky porovnávajú udalosti v Česku so situáciou vo vlastnej krajine. Podľa agentúry AFP hrozí českému kabinetu bezprostredný pád po tom, čo sa Nečas vinou aféry dostal do úzkych. Reuters súdi, že osud vlády teraz visí na vlásku. Obe agentúry si začali všímať aj osobnú rovinu celej kauzy, vrátane špekulácií o tom, že šéfka Nečasovho kabinetu Jana Nagyová, ktorá sa ocitla vo väzbe okrem iného kvôli obvineniu z podielu na korupcii, je milenkou rozvádzajúceho sa premiéra.

09:30 Nagyová ukázala fotky ešte pred raziou, ich pôvod zamlčala

Nagyová údajne premiérovi pôvod fotografií nepriznala. "Mala to schované vo svojom trezore v práci a povedala mu (Nečasovi) to v slzách krátko pred tým malérom. Bolo to podľa mňa rádovo možno niekoľkých dní pred policajnou raziou," povedal Právu Bruna o tom, čo Nagyová vypovedala po svojom zatknutí policajtom.

Premiérovi vtedy povedala, že má určité materiály, ktoré jej niekto ponúkol, ktoré by mohli svedčiť o tom, že Nečasová "blbne", čo by mohlo spôsobiť nejakú blamáž. Podľa obhajcu však v žiadnom prípade nešlo o neveru premiérovej manželky.

Nečas sa po prezretí fotiek nahneval a Nagyovej vyčítal, že si od niekoho takého veci vôbec zobrala. Vyjadril pritom podozrenie, že by mohlo ísť o provokáciu.

Je otázka, prečo tak urobila až tento týždeň, keď zábery mala k dispozícii od jesene. Už v januári premiér verejne oznámil, že so svojou ženou žijú oddelene.

07:00 Šesť obvinenených, vrátane Nagyovej, skončilo vo väzbe

Ostravský súd včera poslal do väzby šesť obvinených v kauzách okolo Jany Nagyovej. Jediným zo siedmich obvinených, na koho väzbu neuvalil, sa stal šéf Vojenského spravodajstva Milan Kovanda, ktorý sa priznal. Za škandál s nezákonným sledovaním sa Nečas ospravedlnil. Vzdať moci sa ale odmieta, hoci ho k tomu naďalej vyzýva opozícia.

Popri Nagyovej, ktorá je podľa vyšetrovateľov spojnicou vo dvojici prípadov, skončili vo väzbe aj bývalý šéf poslancov ODS Petr Tluchoŕ, bývalý minister poľnohospodárstva za ODS Ivan Fuksa a jeho niekdajší námestník Roman Boček, ktorí čelia obvineniu z politickej korupcie. O ďalšom obvinenom - bývalom poslancovi ODS Markovi Šnajdrovi súd rozhodne dnes popoludní.

V kauze nelegálneho sledovania rozhodol súd o väzbe pre bývalého šéfa Vojenskej rozviedky Ondreja Páleníka a spravodajcu Jana Pohůnka.

Viac informácií o českom škandále nájdete vo včerajšom článku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu