Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nagyovú a 5 ďalších šupli do basy: Premiérova milenka šifrovala, Krtko, prines žrádlo pre psy!

Jana Nagyová, šéfka kancelárie českého premiéra Petra Nečasa, skončila v putách. Zobraziť galériu (8)
Jana Nagyová, šéfka kancelárie českého premiéra Petra Nečasa, skončila v putách. (Zdroj: čtk, polícia čr)

OSTRAVA - Okresný súd v Ostrave, ktorý rozhoduje dnes o uvalení väzby na siedmich obvinených po megarazii českého Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ), poslal už za mreže šiestich z nich. Po niekdajšom poslancovi Občianskej demokratickej strany (ODS), exministrovi pôdohospodárstva ČR Ivanovi Fuksovi a jeho bývalom námestníkovi Romanovi Bočekovi to platí už aj o ďalšom niekdajšom rebelujúcom poslancovi ODS Petrovi Tluchořovi a šéfke kabinetu premiéra Petra Nečasa Jane Nagyovej. Najnovšie sa k nim pridal aj Ondrej Páleník, bývalý šéf Vojenského spravodajstva a Ján Pohůnka.

21:30 Premiér Petr Nečas nevidí dôvod na rezignáciu. Súčasná vláda by podľa neho mala pokračovať. Povedal to dnes pre televíziu Nova.

"Musím povedať, že je nevyhnutné správať sa zodpovedne. To znamená rokovať, samozrejme, vo vnútri Občianskej demokratickej strany (ODS), rokovať s koaličnými partnermi. Som si istý, že som sa nedopustil ničoho nepoctivého, takže nevidím dôvod na rezignáciu," povedal Nečas pre televíziu.

Situáciou sa zaoberala na mimoriadnom zasadaní aj koaličná TOP 09. "Brali sme na seba isté záväzky, keď sme túto vládu vytvorili, a mali by sme prácu riadne dokončiť do konca volebného obdobia, ak sa nám to umožní. Som za to, aby vláda pokračovala," vyhlásil predseda TOP 09 a minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg.

20:05 "Česi sú denne konfrontovaní s dôkazmi o korupcii, vrátane správ o úplatkoch štátnym úradníkom a o tom, ako bohatí pohŕdajú právom," upozornila agentúra Reuters. "Vyšetrovanie Nagyovej a ďalších sa javí ako potvrdenie toho, že polícia a prokurátori sú novo ochotní udrieť na vplyvných ľudí," dodáva. "To môže byť čiastočne spôsobené samotným Nečasom. Pod jeho dohľadom sa vláda snažila menovať prokurátorov, ktorí by mali voľnú ruku v hľadaní špinavostí," píše ďalej Reuters. Podľa agentúry AFP premiér Petr Nečas teraz "usiluje o záchranu svojho kabinetu".

19:05 Uvalenie väzby na šéfku kabinetu českého premiéra Janu Nagyovú vnímajú opoziční sociálni demokrati ako jasný signál na demisiu Petra Nečasa. Každá ďalšia hodina, ktorú vydrží súčasná koalícia, poškodzuje ČR, vyhlásil dnes podpredseda ČSSD Michal Hašek.

K neodkladnej rezignácii vyzval predsedu vlády ČR aj líder českomoravských komunistov Vojtěch Filip. Podľa  jeho názoru už po uvalení väzby na rebelov z ODS a Janu Nagyovú nie je priestor na váhanie a nevhodné vyhováranie sa. Petr Nečas musí, ako formuloval, urobiť posledný politický krok a odovzdať demisiu do rúk prezidenta republiky. "Krajina nesmie byť ďalej rukojemníkom politických hier, zbabelosti a predovšetkým klientelizmu," konštatoval predseda KSČM.

18:58 Jediným zo zadržaných pri štvrtkovej razii ÚOOZ a následne obvineným, ktorý bude stíhaný na slobode, je aktuálny šéf Vojenského spravodajstva Milan Kovanda. Podľa informácií hovorcu súdu Alexandra Dadama neputoval do väzby, pretože sa k činom, z ktorých je obvinený, priznal, píše internetový server Lidovky.cz.

18:20 Súd uvalil väzbu na príslušníka Vojenského spravodajstva Jána Pohůnku, ktorý je obvinený zo zneužívania právomoci úradnej osoby kvôli svojmu podielu na nelegálnom sledovaní v kauze šéfky kancelárie premiéra Jany Nagyovej. Novinárom to povedal jeho obhajca.

17:00 Jana Nagyová nemôže ďalej pokračovať vo funkcii vrchnej riaditeľky Sekcie kabinetu predsedu vlády ČR. V reakcii na dnešné rozhodnutie Okresného súdu v Ostrave, ktorý uvalil na Janu Nagyovú väzbu, to uviedol premiér Petr Nečas. Súčasne sa ospravedlnil všetkým, ktorých sa kauza okolo údajného sledovania dotkla. Informoval o tom internetový server Novinky.cz.

"Hlboko to ľutujem a ospravedlňujem sa všetkým, ktorých sa to malo týkať," konštatuje sa v Nečasovom vyhlásení na margo obvinenia Nagyovej, že si objednala sledovanie premiérovej manželky Radky a dvoch ďalších osôb Vojenským spravodajstvom. "Nikdy by som nedopustil zneužitie spravodajských služieb na osobné a politické účely," zdôraznil premiér.

16:40 Ostravský súd prepustil na slobodu šéfa Vojenského spravodajstva Milana Kovandu. Informoval o tom jeho obhajca Jiří Matzner, podľa ktorého však stíhanie pokračuje. Spravodaj je v kauze najbližšej spolupracovníčky premiéra Jany Nagyovej kvôli nelegálnemu sledovaniu obvinený zo zneužívania právomoci úradnej osoby. Súd rozhodne ešte o väzbe pre Jana Pohůnku.

16:00 Proti rozhodnutiu súdu uvaliť väzbu na šéfku kabinetu premiéra Petra Nečasa Janu Nagyovú podal jej právny zástupca Eduard Bruna sťažnosť. Informuje o tom internetový server iDNES.cz. Podľa advokátových slov sa Jana Nagyová bráni tým, že u niektorých svojich krokov nesprávne vyhodnotila ich dopad. Vraj to ale nerobila zámerne a premiér o jej krokoch v žiadnom prípade nevedel. Radku Nečasovú, manželku predsedu vlády, nechala vraj sledovať, pretože dospela k záveru, že je nutné "zistiť určité záležitosti". Za nezmysel označil Eduard Bruna, že by jeho klientka nútila premiéra k rozvodu.

15:35 Súd poslal do väzby bývalého šéfa Vojenského spravodajstva Ondreja Páleníka. Novinárom to povedal jeho obhajca Jiří Novák. V kauze Nagyovej je Páleník kvôli nelegálnemu sledovaniu obvinený zo zneužívania právomoci úradnej osoby.

15:05 Súd uvalil vyšetrovaciu väzbu aj na Janu Nagyovú, šéfku kancelárie premiéra Petra Nečasa. Informuje o tom spravodajský portál iDNES.cz. Dôvodom sú obavy, že by na slobode ovplyvňovala svedkov.

14:45 Vedúci predstavitelia českej vládnej koalície sa na úrovni K9 stretnú v nedeľu neskoro večer alebo v pondelok ráno, aby sa zaoberali politickou krízou, ktorá je dôsledkom zadržania a obvinenia medzičasom ôsmich politikov a štátnych úradníkov, vrátane šéfky kabinetu predsedu vlády ČR Petra Nečasa. Informáciu priniesol internetový server Novinky.cz s odvolaním sa na nemenovaný vládny zdroj, podľa ktorého sa so schôdzkou vyčká na návrat predsedu vlády ČR z poľskej metropoly.

13:25 Ostravský súd uvalil väzbu aj na bývalého predsedu poslaneckého klubu ODS Petra Tluchořa, ktorý čelí obvineniu z korupcie. Novinárom to povedal jeho advokát Marek Nespala.

12:50 Šéf Vojenského spravodajstva Milan Kovanda veril, že pri sledovaní, kvôli ktorému je obvinený, konal v záujme Českej republiky. Pred okresným ostravským súdom, ktorý dnes bude rozhodovať o Kovandovom vzatí do väzby, to novinárom povedal generálov právnik Jiří Matzner.

11:50 Tajný dokument a šifrovanie Jany Nagyovej

Z policajného uznesenia podľa tn.cz vyplýva, že Nečasova žena Radka bola Vojenským spravodajstvom sledovaná od októbra minulého roka. Jana Nagyová riadila niektorých ľudí z rozviedky a o sledovaných objektoch kódovo hovorila ako o "žrádle pre psov". Využívali sa však aj iné šifry. Kovanda je napríklad označený za "pána, čo má umelého psa". Pre pracovníkov Vojenského spravodajstva má Nagyová maznavé označenie "krtkovia". Celkovo sa to v spise hemží zaujímavými označeniami zo sveta zvieracej ríše, ktoré pravdepodobne v Česku čoskoro zľudovejú.

Nagyovú a 5 ďalších
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Polícia ČR)

Nagyovú a 5 ďalších
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Polícia ČR)

Nagyovú a 5 ďalších
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Polícia ČR)

Okrem Radky Nečasovej nechala Nagyová Vojenským spravodajstvom sledovať ešte Jiřího Pertla, vodiča Úradu vlády Českej republiky, a Alenu Hegrovú, zamestnankyňu Úradu vlády. Obaja vraj vedeli o osobnom pomere medzi ňou a Nečasom.

11:40 Podľa prezidenta Miloša Zemana by kvôli súčasnému škandálu okolo najbližšej spolupracovníčky premiéra Petra Nečasa nemala vláda pokračovať vo funkcii. Novinárom to nepriamo povedal v Lidiciach, kde sa zúčastnil pietneho aktu pri príležitosti 71. výročia ich vyhladenia.

11:10 Posledný Nečasov víkend vo funkcii?

Premiéra Nečasa čaká náročný víkend, možno posledný vo funkcii, uviedla na svojom webe britská spravodajská stanica BBC. Podľa amerického denníka The Wall Street Journal sa Nečas, ktorý tvrdil, že bude bojovať proti korupcii, dostal v piatok pod rastúci tlak, aby rezignoval. Francúzsky Le Monde napísal, že na štvrtok 13. júna, kedy bola zverejnená prvá informácia o razii v sídle vlády, Česi len tak nezabudnú. Belgický La Libre Belgique dnes píše o "veľkom upratovaní".

10:25 Milostná aféra, ktorá môže zvrhnúť vládu

Ako milostnú aféru, ktorá môže privodiť koniec českej vlády, dnes opisujú nemecké denníky odhalenie dôvodov zatknutia vysokých štátnych úradníkov vrátane ľudí z najbližšieho okolia premiéra Petra Nečasa. Zatiaľ čo švajčiarska tlač sa pýta, či tento zásah znamená koniec "pražskej kmotrovskej republiky", podľa rakúskeho denníka Der Standard pomery v Česku už pripomínajú satiru.

"Premiér Nečas stojí kvôli milostnej afére pred pádom," tvrdí nemecký Die Welt. Približuje vzťah medzi predsedom vlády a vedúcou jeho sekretariátu, zatknutou Janou Nagyovou a obvinenia vyšetrovateľov, že Nagyová nechala zo súkromných dôvodov sledovať Nečasovu manželku. "Jednoduchá dráma žiarlivosti, ktorá ale môže priviesť premiéra i vládu k pádu," usudzuje konzervatívny denník. Podobne situáciu hodnotí Sächsische Zeitung, ktorý aj údajnú korupciu bývalých poslancov ODS zo strany Nagyovej označuje za "milostnú službu pre premiéra".

09:40 Ostravský súd začal rozhodovať o uvalení väzby na Nagyovú a spol.

Rozhodnutie o väzbe pre Nagyovú ovplyvní politický osud premiéra Petra Nečasa (ODS); na výsledok dnešného rozhodnutia súdu čakajú koaliční partneri i niektorí členovia ODS, ktorí zatiaľ predsedu vlády podporovali.

Nagyová čelí v jednom prípade, ktorý sa týka kauzy troch niekdajších rebelov za ODS, obvineniu z podplácania. Okrem toho je ale obvinená aj z organizovania zneužitia právomocí úradnej osoby, pretože údajne kvôli súkromnému záujmu nechala vojenských spravodajcov sledovať trojicu osôb, medzi ktorými bola aj manželka premiéra Petra Nečasa Radka.

Obvinení sú tiež bývalý šéf Vojenského spravodajstva Ondrej Páleník, jeho nástupca Milan Kovanda a ďalší zo spravodajcov Jan Pohunek. Medzi obvinenými sú aj dvaja bývalí poslanci ODS Petr Tluchor a Ivan Fuksa, ktorí sa podľa vyšetrovateľov vzdali mandátov za ponuku výhod, čo vyšetrovatelia hodnotia ako korupčné správanie.

V piatok k nim pribudol exposlanec ODS Marek Šnajdr, ktorý bol doteraz v zahraničí. Po návrate bol tiež obvinený z prijatia úplatku a zneužitia právomoci úradnej osoby.

Celkovo polícia zadržala deväť ľudí, obvinený nebol len šéf úradu vlády Lubomír Poul.

Pri 31 prehliadkach domov a nebytových priestorov v posledných dňoch zaistili policajti 120 až 150 miliónov korún a desiatky kilogramov zlata. Získali vraj aj cenné materiály, ktoré budú preverovať v najbližších mesiacoch.

Rok a pol trvajúce vyšetrovanie dozoruje od začiatku Vrchné štátne zastupiteľstvo v Olomouci namiesto Prahy, pretože existovalo podozrenie, že sa na trestnej činnosti podieľal aj vtedajší žalobca z pražského vrchného štátneho zastupiteľstva Libor Grygárek.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu