Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Nečas odovzdá demisiu večer: Poznáme tri scenáre po páde vlády!

Petr Nečas
Petr Nečas (Zdroj: SITA)

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman prijal dnes premiéra Petra Nečasa (ODS) na zámku v Lánoch, demisiu hlave štátu odovzdá premiér o 18:00 na Pražskom hrade. Ten čelí škandálu v súvislosti s kauzou šéfky svojho kabinetu Jany Nagyovej. S Nečasovým odchodom skončí aj terajšia koaličná vláda ODS, TOP 09 a LIDEM.

Hovorkyňa Hradu Hana Burianová ČTK povedala, že išlo o "kratšiu súkromnú schôdzku" prezidenta s premiérom. Viac k obsahu rokovania neoznámila s tým, že sa Zeman možno vyjadrí podvečer.

Nečas rezignáciu ohlásil v nedeľu. Chce, aby koalícia pokračovala s novým ministerským predsedom nominovaným za ODS. Širšie vedenie občianskych demokratov dnes má vyberať kandidáta na nového premiéra. Meno potom ODS oznámi koaličným partnerom. Ak sa koalícia na kandidátovi zhodne, mohla by s návrhom už v utorok ísť za prezidentom.

Nagyová je väzobne stíhaná a spolu s ňou aj niekoľko bývalých poslancov ODS, všetko odštartovala policajná razia z minulého týždňa.

Tri scenáre po páde vlády

Lídri českých politických strán ODS, TOP 09 a LIDEM by boli radi, keby po dnešnom odstúpení premiéra Petra Nečasa zostavovali novú vládu opäť oni a premiérom by bol niektorý z politikov Občianskej demokratickej strany. Či sa im to podarí presadiť, je nanajvýš neisté. Premiéra v každom prípade vymenúva prezident republiky, napísal spravodajský server iDNES.cz, ktorý načrtol tri scenáre vývoja po Nečasovom odstúpení.

1. Variantom, ktorý by chcela presadiť doterajšia koalícia, je nová vláda ODS, TOP 09 a LIDEM, čo by vyžadovalo získať 101 hlasov v Poslaneckej snemovni. Nečasova vláda sa však v poslednom období opierala maximálne o 100 hlasov. K väčšine by jej mohli pomôcť hlasy problematických poslancov Kristýny Kočí a Jaroslava Špárku, pripomína server.

2. Variantom, ktorý by sa najviac pozdával súčasnej opozícii, sú predčasné voľby. Keď sa nenájde 101 poslancov pre vládu, môže sa Snemovňa sama rozpustiť, ak za to zahlasuje 120 poslancov. To by zrejme nastalo, pretože ČSSD, TOP 09 ani ODS nechcú vznik úradníckej vlády, domnieva sa internetový server denníka Mladá fronta DNES.

3. Úradnícka vláda je variantom, ktorý by dal najväčší podiel moci do rúk prezidenta Miloša Zemana. To sa však väčšine strán nepáči - aspoň zatiaľ, píše iDnes. Táto možnosť je preto doposiaľ najmenej pravdepodobná, aj keď by prezident mohol argumentovať tým, že riadny termín volieb je o stovky miliónov korún lacnejší.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu