Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

WHO je znepokojená: Výskyt obezity rastie už aj v chudobných krajinách

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) je znepokojená narastajúcou mierou obezity vo viacerých krajinách, pričom už zďaleka nejde len o problém vyspelých štátov. V tejto súvislosti preto v stredu vyzvala jednotlivé vlády, aby bojovali proti konzumácii nezdravých jedál, najmä u detí.

Obezita sa týka predovšetkým rozvinutých štátov ako USA, kde až 70 percent dospelých obyvateľov trpí nadváhou. Problém však narastá aj v rozvojových štátoch Afriky a Latinskej Ameriky.

"Náklady plynúce z nečinnosti v tejto oblasti ďaleko presahujú náklady na riešenie tohto problému," píše sa v najnovšej správe WHO. Podľa jej šéfa oddelenia pre výživu Francesca Brancu sa výskyt obezity v rokoch 1980 až 2008 takmer zdvojnásobil. Na jej následky podľa výpočtov WHO ročne zomrie najmenej 2,8 milióna dospelých jedincov. V týchto číslach pritom nie sú zahrnutí ľudia, u ktorých nadváha vznikla v dôsledku rôznych ochorení vrátane cukrovky alebo vysokého krvného tlaku.

"Najtučnejšou" krajinou sveta je tichomorské ostrovné Nauru, kde je obéznych až 71 percent obyvateľov. Z vyspelých krajín sú na tom najhoršie Spojené štáty, kde namerali iba o niečo nižšie čísla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu