Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ďalší škandál cyperských bánk: Kryjú politikov i biele kone!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/BRUSEL - Na svetlo sveta sa predrala ďalšia správa o cyperských bankách, ktorá mala ostať utajená. Hoci krajina si prednedávnom vydupala dvojmiliardovú pôžičku od európskych daňových poplatníkov. Banky na Cypre podľa správy kryjú podozrivé peniaze, požičiavajú bielym koňom a utajujú účty politikov z rôznych krajín.

Správa pochádza od súkromnej audítorskej firmy Deloitte. Na internet unikol iba štvorstanový výťah zo správy, ktorú firma zostavila. Plná verzia správy podľa servera EU Observer uvádza aj názvy konkrétnych bánk a mená ich klientov. Aj štvorstranová verzia však obsahuje dostatočne šokujúce zistenia. Deloitte sa pozrela na šesť veľkých cyperských bánk a deväťdesiatich dlžníkov. Desať percent klientov bánk sú aktívni politici. Až 58 percent klientov je podľa správy "vysoko rizikových" z hľadiska prania špinavých peňazí.

Zverejnená správa však ide ešte o čosi ďalej. "27 percent spisov o vkladateľoch a 11 percent spisov o dlžníkoch obsahovalo nepresné informácie o klientoch," cituje správu EU Observer. Správa rovnako uvádza aj to, že banky bežne komunikujú so zástupcami, ktorí pracujú pre skutočných majiteľov peňazí. Zväčša ide o právnikov, účtovníkov a spoločnosti. Tieto však tvoria až 75 percent zahraničných klientov skúmaných bánk a zahmlievajú tak skutočné pozadie obchodov, ktoré robia. "Pri riešení firiem so zložitou vlastníckou štruktúrou si banky preverili pozadie firmy iba v deviatich percentách prípadov," pokračuje EU Observer. Medzi rokmi 2008 a 2012 spustilo šesť skúmaných bánk iba štyri vnútorné vyšetrovania pre podozrenia z prania peňazí. Banky za rovnaké obdobie nahlásili iba minimum podozrivých transakcií.

Únik správy môže narobiť vrásky na čelách najmä cyperským politikom, ktorí celej Európe sľubovali, že ich bankový sektor sa prispôsobí štandardným európskym pravidlám. Zapotí sa však aj nemecká kancelárka Angela Merkel, ktorá Nemcov presvedčila, že poskytnutie záchrannej pôžičky Cypru je správny krok a ostrovný štát svoj bankový sektor znormalizuje. Kancelárku navyše v septembri čakajú voľby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu