Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Klienti problémových bánk v celej EÚ prídu o úspory: Prepadne im 80% ako na Cypre?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL – Banky po celej Európe, vrátane Slovenska, budú zachraňovať ich klienti. Prvý krok k uzákoneniu tohto pravidla urobil hospodársky výbor Európskeho parlamentu, ktorý schválil po vzore Cypru správu k smernici, podľa ktorej by o časť svojich peňazí mali prísť ľudia, ktorí majú na účte viac ako 100 tisíc eur.

Ak sa banky kdekoľvek v Európe dostanú do problémov, bude to znamenať, že sa pri ich ozdravení použije cyperský model. Smernicu ešte musí schváliť celý parlament a následne aj ministri financií členských krajín EÚ. Väčšina z nich však už minulý týždeň vyhlásila, že je im je táto filozofia záchrany bánk blízka. Ak návrh prejde, mal by platiť od roku 2016.

Podobný prístup EÚ otestovala už v prípade záchrany bánk na Cypre. Pôvodný návrh hovoril o zdanení všetkých vkladov, čo sa stretlo s obrovskou kritikou. Následne cyperský parlament na základe dohody s Bruselom zdanil všetky vklady nad 100 tisíc eur ale neuveriteľnými 80 percentami.

Spomínaná správa je reakciou na návrh Európskej komisie o tom, ako podporiť banky v ťažkostiach, ktorý tiež stanovuje prísne pravidlá pre použitie peňazí daňových poplatníkov.

Banka je v ohrození, ak dlhuje oveľa viac peňazí, než je držiteľom. Banky zvyčajne požičiavajú peniaze, ktoré boli vložené vkladateľmi a držiteľmi dlhopisov. Ak sa však veľa pôžičiek, ktoré poskytujú, pokazí, banky nie sú schopné splácať úroky a ich vkladatelia a držitelia dlhopisov majú právo a budú potrebovať pomoc zvonku, aby prežili. Táto pomoc sa nazýva "riešenie krízovej situácie" banky, ale líšia sa názory na to, ako by mali byť náklady na tieto záchranné operácie zdieľané.

Pravidlá, ktoré v pondelok odhlasoval Hospodársky a menový fond, predpokladajú, že vlastníci banky (t.j. jej akcionári) by mali byť prví zasiahnutí, čo znamená, že kapitál, ktorý poskytli prostredníctvom svojich akcií, by mal absorbovať všetky alebo časť strát. Ak to nestačí, sú ďalšie na rade dlhopisy a len potom ako posledná možnosť, vkladatelia s viac ako 100 tisíc eurami v banke. Vkladatelia s menej než 100 tisíc eurami sú oslobodení, pretože ich vklady spadajú do poistenia vkladov.

Nad použitím malých vkladov do 100 tisíc eur sa pôvodne uvažovalo v kontexte nedávnej bankovej krízy na Cypre, ale následne bola táto možnosť vylúčená.

Verejné financie, t.j. peniaze daňových poplatníkov, budú pravdepodobne tiež potrebné vo väčšine prípadov riešenia krízovej situácie bánk. Podľa návrhu by štát mohol vydať záruky alebo prevziať majetkový podiel v krachujúcej banke, alebo ju jednoducho prevziať. Každá krajina si má tiež nastaviť vlastný fond na riešenie krízovej situácie financovaný samotnými bankami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu