Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Cyprus chce prilákať investorov späť, ponúkne daňovú amnestiu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NIKÓZIA - Cyprus plánuje zavedenie daňovej amnestie, ktorou chce do krajiny naspäť pritiahnuť financie na dlhodobé investície a nákup vládnych dlhopisov. Vo štvrtok o tom informoval hovorca cyperskej vlády Christos Stylianides.

"Nebude to plošná amnestia, pretože vláda je veľmi citlivá na problémy s vyhýbaním sa plateniu daní," povedal Stylidianes novinárom s tým, že návrh zákona vláda ešte len pripravuje.

Hovorca vlády nevedel odhadnúť, aký objem financií si Cyperčania pred úradmi schovali v zahraničí. Podľa pripravovaného zákona, súkromné osoby, ktoré do krajiny vrátia financie za účelom ich investovania, uloženia na dlhodobé bankové vklady alebo na nákup vládnych obligácií či splatenie dlhov, budú oslobodené od dane z príjmu. Amnestia by mala platiť do 31. decembra 2013. "Sme v zložitej ekonomickej kríze a potrebujeme likviditu," vyhlásil hovorca vlády. 

Cyprus v marci musel medzinárodných veriteľov požiadať o finančnú pomoc vo výške 10 mld. eur, z ktorej zachraňoval svoj kolabujúci bankový sektor. Na ten tvrdo doľahli straty spôsobené odpisom gréckeho dlhu.

Podmienkou zahraničnej pomoci však bolo znárodnenie miliárd eur na bankových vkladoch vo dvoch významných cyperských bankách, ktoré si vyžadovali rekapitalizáciu. Bolo to prvýkrát, keď boli do riešenia krízy v eurozóne priamo zapojení sporitelia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu