Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Výbuch v Texase zničil českú dedinu: Mal silu nukleárnej explózie, 15 mŕtvych!

Masívny výbuch v texaskom Weste zrovnal budovy so zemou. Zobraziť galériu (15)
Masívny výbuch v texaskom Weste zrovnal budovy so zemou. (Zdroj: SITA)

WEST - Päť až pätnásť ľudských životov si podľa odhadov vyžiadala v stredu mohutná explózia a požiar v továrni na hnojivá v americkom mestečku West v štáte Texas, informoval dnes na tlačovej konferencii policajný hovorca William Patrick Swanton. Desiatky domov boli pod náporom tlakovej vlny po výbuchu zrovnané so zemou.

16:47 Americký prezident Barack Obama vyjadril dnes sústrasť pozostalým obetí mohutného výbuchu v texaskej továrni na výrobu hnojív.  Šéf Bieleho domu ubezpečil príbuzných obetí i ostatných obyvateľov postihnutých následkami tragédie o svojich modlitbách i o podpore federálnej vlády, ktorá už podľa jeho slov ponúkla pomoc miestnych i štátnym úradom v Texase.

14:56 K modlitbám za duše ľudí zomrelých pri explózii texaskej továrne dnes katolíckych veriacich vyzval pápež František. "Pripojte sa, prosím, ku mne v modlitbách za obete výbuchu v Texase a ich rodiny," napísal na Twitteri.

14:48 Podľa americkej tlače vo Weste explodovalo väčšie množstvo nebezpečného dusičnanu amónneho, látky používanej ako hnojivo, ktorá je vo vyšších teplotách výbušná. V roku 1947 v prístavnom meste Texas City vybuchlo 2300 ton dusičnanu amónneho na francúzskej lodi a pripravilo o život 600 ľudí. Liadok amónny, ako je látka tiež označovaná, zohral tragickú úlohu aj pri teroristickom útoku v Oklahoma City v roku 1995, pri ktorom zahynulo 168 ľudí. Atentátnik Timothy McVeigh k útoku použil 2,3 tony tejto látky.

14:20 Miestne médiá informovali, že podľa Texaskej komisie pre kvalitu životného prostredia je už ovzdušie vo Weste v poriadku.

14:09 Snáď sa autorovi tohto videa nič zlé nestalo.

13:47 "Polícia hliadkuje v uliciach, aby sa uistila, že ľudia nepôjdu do nebezpečných oblastí. Stojíme obďaleč, ale vidíme vyrazené okná. K miestu začínajú prichádzať podnikatelia, aby zistili rozsah škôd," zreferoval korešpondent Russia Today.

13:26 Na zničený West padá prudký dážď. V Dallase asi 123 km od miesta výbuchu zaznamenali víchricu.

13:09 Záchranári sa boja ďalšieho výbuchu, pretože v objekte továrne stojí zatiaľ nepoškodená nádrž s čpavkom, ktorú plamene ohrozujú. Podľa Swantona je ale situácia v tomto smere pod kontrolou.

12:35 Bezprostredne pri najväčšom výbuchu zahynuli dvaja záchranári, nezvestných je šesť hasičov a jeden policajt.

12:31 Úrady mestečka West informovali, že v nemocniciach v oblasti je najmenej 160 zranených. Dodali, že miesto výbuchu a jeho okolie je považované za miesto činu, aj keď nateraz nemajú k dispozícii presvedčivé dôkazy o tom, že šlo o zámerný trestný čin.

12:13 "Táto tragédia nás poznamená, mesto sa z nej bude spamätávať dlhé roky," citovala televízna stanica NBC obyvateľku Westu Crystal Ledaneovú. Nad postihnutou oblasťou zakázali prelet lietadiel, do vzduchu smú len stroje záchranárov a polície.

11:55 Peter Susko z tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí pre Topky uviedol, že o slovenských občanoch v tomto regióne zatiaľ nemajú informácie.

11:39 Baptistická nemocnica v blízkom meste Waco podľa CNN prijala 66 zranených, pričom stav 38 z nich lekári označili za vážny. Zranených priviezli autami, sanitkami a najvážnejšie zranených helikoptérami.

Výbuch v Texase zničil
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA)

Výbuch v Texase zničil
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA)

11:37 Továreň vo Weste mala v roku 2006 problémy so získaním povolenia na výrobu. Texaská komisia pre kvalitu životného prostredia v júni roku 2006 evidovala sťažnosti občanov na silný čpavkový zápach.

11:30 Denník Dallas Morning News informoval, že príčinou výbuchu mohol byť únik čpavku. Nie je údajne vylúčené, že z trosiek zničenej továrne čpavok stále uniká. Polovicu mestečka kvôli jedovatým plynom evakuovali.

11:24 Podľa stanice CNN oficiálne potvrdili prvé dve úmrtia.

11:20 Zahraničné portály prinášajú prvé infografiky. V blízkosti továrne sa nachádza aj škola.

Výbuch v Texase zničil
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: int, news.co.au)

11:13 Na miesto tragédie mieri český veľvyslanec v USA Petr Gandalovič, aby zistil, ako môže ČR po výbuchu továrne na hnojivá pomôcť krajanom. Dnes ráno ho o to telefonicky požiadal minister zahraničia Karel Schwarzenberg, povedala ČTK hovorkyňa diplomacie Johana Grohová.

10:58 Americký geofyzikálny inštitút (USGC) prirovnal výbuch vo Weste k sile zemetrasenia o sile 2,1 Richterovej stupnice.

10:50 Zakrvácaný svedok prehovoril o tom, čo sa vlastne stalo. "Bola to obrovská, obrovská explózia. Zrútili sa okná, strecha, strop. Stratili sme všetku komunikáciu, keď vypadol prúd. Celá ulica je preč," uviedol v šoku.

10:38 Základy mestečka West boli položené v 80. rokoch 19. storočia v súvislosti s výstavbou železnice spájajúcej štáty Missouri, Kansas a Texas. Meno dostalo podľa majiteľa pozemkov Thomasa Westa. Mestom sa West oficiálne stal v roku 1892. O jeho rozkvet sa výrazne zaslúžili imigranti prichádzajúci z dnešnej Českej republiky, najmä z Moravy. Tí si vo Weste otvorili obchody, dielne a v okolí začali farmárčiť. V 20. rokoch minulého storočia už česká kultúra vo Weste dominovala.

10:25 Televízia NBC informovala, že zranených je 200 ľudí, stav asi 40 z nich je kritický. David Argueta z Hillcrest Baptist Medical Center v neďalekom Wacu uviedol, že prijali viac ako sto zranených. Riaditeľ nemocnice Glenn Robinson pre CNN povedal, že časť zranených má zlomeniny, iní utrpeli veľmi veľkú stratu krvi. Úrady vyzvali občanov mesta Waco, aby prišli darovať krv.

10:20 Amatérske zábery z miesta tragédie. Obrovský výbuch takmer zabil rodinu v aute.

;

09:50 Záchranári podľa agentúry Reuters začínajú prehľadávať miesto explózie, ale prácu im sťažujú jedovaté splodiny z horenia. Hlavné ohnisko požiaru sa hasičom podarilo dostať pod kontrolu pred polnocou miestneho času (dnes okolo 7:00 SELČ).

09:32 Počty mŕtvych úrady odmietajú spresniť s tým, že situácia sa rýchlo mení a množstvo obetí sa zvyšuje. Podľa starostu mesta West Tommyho Musky je päť až šesť hasičov nezvestných. Ucelený obraz o rozsahu katastrofy bude podľa záchranárov možné si urobiť až po úsvite (po 14:00 SELČ).

Výbuch v Texase zničil
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA)

09:20 West je jedným z hlavných texaských centier českej prisťahovaleckej vlny, ktorá v druhej polovici 19. storočia do USA priviedla tisíce ľudí. Clarice Snokhousová, manželka českého honorárneho konzula, ČTK v telefonickom rozhovore povedala, že nešťastie nepochybne potomkov českých prisťahovalcov zasiahlo. Ľudia s českými koreňmi boli aj zasahujúcim hasičskom zbore.

"Zo zhruba 2700 ľudí v našom meste sa k českému pôvodu odhadom hlásia tri štvrtiny," povedala Snokhousová. Dodala, že vo Weste sa organizujú české omše, v školách sa vyučuje čeština. V Texase je mesto West známe ako "koláčová metropola".

Výbuch v Texase zničil
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA)

09:10 West podľa očitých svedkov pripomína vojnovú zónu po zásahu jadrovou bombou. Explóziu bolo počuť do vzdialenosti 70 kilometrov, podľa Muskyho bolo zničených alebo poškodených až 75 budov. Dom s päťdesiatimi bytmi bol napríklad zasiahnutý tak ničivo, že z neho ostali len základy. Člen mestského zastupiteľstva Al Vanek novinárom povedal, že areál štyroch domových blokov bol "totálne zdecimovaný". Zrútil sa aj blízky domov dôchodcov, ktorého obyvateľstvo sa podarilo evakuovať.

09:05 Príčina požiaru ani výbuchu zatiaľ nie je známa. Bill Flores, člen Snemovne reprezentantov za postihnutú oblasť, v rozhovore s novinármi vylúčil úmyselné založenie požiaru či sabotáž. "Niečo také si neviem predstaviť," povedal Flores.

Výbuch v Texase zničil
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: skynews.com )

09:01 Polovica obce bola evakuovaná kvôli jedovatým plynom v ovzduší. Ak sa vietor obráti nežiaducim smerom, bude podľa záchranárov nutné evakuovať aj ostatných. Informácie o obetiach explózie sa zatiaľ rozchádzajú, niektoré americké televízne stanice oznámili až 70 mŕtvych. Šéf miestnych záchranárov George Smith povedal televízii CBS, že o život prišlo najmenej 60 ľudí. Správy o obetiach však zatiaľ nie je možné potvrdiť.

Výbuch v Texase zničil
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA)

08.52 Na miestnom školskom ihrisku záchranári postavili núdzové stredisko pre triedenie zranených, medzi ktorými sú aj hasiči. S transportom zranených okrem sanitiek pomáhali dve desiatky vrtuľníkov. Do mesta podľa agentúry AP smerujú tímy záchranárov z Dallasu a Austine.

Výbuch v Texase zničil
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: skynews.com )

Výbuch v Texase zničil
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: skynews.com )

Guvernér Texasu Rick Perry vo vyhlásení uviedol, že úrady sledujú vývoj situácie a zhromažďujú informácie a podrobnosti, tak ako sa objavujú. "Zmobilizovali sme štátne zdroje, aby sme pomohli miestnym úradom. Naše myšlienky a modlitby sú s ľuďmi vo Weste a s tými, ktorí ako prví zasahovali na mieste," dodal.

Podľa hovorcu Bieleho domu bol o nešťastí informovaný prezident Barack Obama, ktorý sleduje postup miestnych aj federálnych orgánov pri odstraňovaní škôd a poskytovaní pomoci postihnutým.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu