Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Historické katastrofy najväčšieho formátu: Tragédie, pri ktorých zomreli tisíce!

Aktuálny počet obetí kolapsu textilky v Dháke prevýšil tisícovku.
Aktuálny počet obetí kolapsu textilky v Dháke prevýšil tisícovku. (Zdroj: SITA)

DHÁKA – Z trosiek osemposchodovej budovy v Bangladéši, v ktorej sa nachádzali textilné dielne, vytiahli počas dvoch týždňov od jej zrútenia už vyše tisíc mŕtvych, pričom záchranári stále nachádzajú ďalšie telá. Iba veľmi málo priemyselných nehôd vo svete malo takýto vysoký počet obetí, napísala dnes tlačová agentúra AP, ktorá pripomenula najväčšie z nich:

26. apríla 1986 - Černobyľská jadrová havária na Ukrajine si okamžite vyžiadala desiatky obetí, tisíce mŕtvych má však na svedomí rádioaktívny mrak, ktorý kontaminoval vzduch, vodu i potraviny na rozsiahlom území. OSN uvádza 4000-9000 obetí černobyľskej havárie, podľa protijadrových aktivistov je však bilancia oveľa vyššia.

3. decembra 1984 - Z chemickej továrne v indickom Bhopále unikol smrtiaci plyn metyl izokyanát, vysoko toxická látka používaná na výrobu pesticídov. Kontaminovanému vzduchu a vode bolo vystavených 500.000 obyvateľov v jej okolí. Únik zavinil odhadom 15.000 úmrtí, aktivisti však vinia pokračujúcu kontamináciu z nárastu počtu prípadov rakoviny, vrodených deformácií a ďalších chorôb.

26. apríla 1942 - Výbuch plynu a uhoľného prachu v čínskej uhoľnej bani v Pen-si, ktorú prevádzkovalo Japonsko, zabil 1549 čínskych baníkov.

6. decembra 1917 - V prístave v kanadskom Halifaxe začala po zrážke dvoch plavidiel horieť francúzska nákladná loď Mont Blanc, ktorá mala na palube vyše 2400 ton výbušnín. Pri ich explózii zomrelo asi 2000 ľudí.

10. marca 1906 - Výbuch prachu vo francúzskej uhoľnej bani Courrieres na severe krajiny, ktorý zabil 1099 baníkov vrátane mnohých detí, je považovaný za najhoršie banské nešťastie v Európe všetkých čias.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu