Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Severná Kórea mala namieriť rakety k oblohe: Súradnice sú zadané!

Vojaci Južnej Kórey sledujú pohyb za hranicami. Zobraziť galériu (5)
Vojaci Južnej Kórey sledujú pohyb za hranicami. (Zdroj: SITA)

PCHJONGJANG - Severokórejská organizácia pre vzťahy s Južnou Kóreou dnes bez ďalšieho spresnenia oznámila, že KĽDR uviedla do pohotovosti pre odpal svoje "mocné úderné prostriedky" a zadala súradnice pre ciele. Podľa Južnej Kórey a Spojených štátov chystá komunistická KĽDR v najbližšej dobe test rakety stredného doletu.

Najnovšie oznámenie pochádza od severokórejského Výboru pre mierové zjednotenie vlasti, takže podľa agentúry AP nemá takú váhu, ako keby podobné vyhlásenie urobila severokórejská armáda. Výbor nijako nespresnil, pre aké ciele mali byť súradnice zadané. Analytici ale nepovažujú za pravdepodobné, že by Severná Kórea svojimi raketami zaútočila.

Maximálny dosah rakiet podľa Russia Today.
Zobraziť galériu (5)
Maximálny dosah rakiet podľa Russia Today.  (Zdroj: rt.com)

Podľa americkej a juhokórejskej rozviedky Pchjongjang chystá prvú skúšku svojej strely Musudan s predpokladaným doletom až 4000 kilometrov. Skúška by mala demonštrovať schopnosť Severnej Kórey zasiahnuť americké základne na tichomorskom ostrove Guam. Podľa nemenovaného predstaviteľa japonského ministerstva obrany boli jedna či dve rakety Musudan už namierené nahor k oblohe.

Juhokórejské a americké zdroje dnes uviedli, že KĽDR rozmiestnila na svojom východnom pobreží až päť rakiet stredného doletu v pravdepodobných prípravách na skúšobný odpal. Prípravy je vraj ale zložité sledovať, pretože KĽDR strely rôzne presúva, zrejme aby zmiatla zahraničné rozviedky.

"Sú tu náznaky, že by Sever mohol vo veľmi blízkej dobe odpáliť rakety Musudan," povedal zdroj z juhokórejských tajných služieb agentúre Jonhap."Sever ale rakety opakovane vyťahuje z hangárov a zase ich tam vracia, čo vyžaduje obozretné sledovanie," dodal.

"Severná Kórea sa snaží unaviť amerických a juhokórejských agentov poverených pozorovaním odpaľovacích rámp," konštatoval podľa agentúry Jonhap ďalší juhokórejský zdroj. Americký minister obrany Chuck Hagel v stredu vo Washingtone varoval Severnú Kóreu, že sa "so svojimi hrozbami a provokáciami pohybuje veľmi blízko nebezpečnej línie a že Spojené štáty sú pripravené odpovedať na akékoľvek kroky Pchjongjangu".

Severná Kórea mala namieriť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Severná Kórea mala namieriť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Hoci Severná Kórea v minulých dňoch varovala cudzincov zdržiavajúcich sa na Kórejskom polostrove pred bezprostrednou hrozbou vojny a odporučila im, aby odišli, do Pchjongjangu sa paradoxne schádzajú hostia pozvaní na pondelkovú oslavu narodenín zosnulého zakladateľa KĽDR Kim Ir-sena, dedka súčasného vodcu Kim Čong-una.

Podľa agentúry Reuters ide o bizarnú plejádu osobností od čínskych biznismenov až po stúpencov komunistickej Severnej Kórey ešte z čias studenej vojny a podporcov jej ideológie sebestačnosti (čučche), z ktorých niektorí pricestovali až z Latinskej Ameriky.

O to, čo sa vlastne deje na Kórejskom poloostrove, sa zaujímajú aj slovenskí súdruhovia z KSS. Pre lepší prehľad si na návštevu pozvali severokórejského veľvyslanca v Česku a na Slovensku Ri Kwanga.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu