Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Šokujúce priznanie: USA majú v Európe jadrové zbrane!

Bombardér B-52. Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Bombardér B-52. Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Utajené dedičstvo studenej vojny! Holandský expremiér Ruud Lubbers verejne potvrdil, že Američania majú na území Holandska ešte stále jadrové zbrane.

Na území Holandska sa nachádza približne 22 amerických jadrových zbraní. V pondelok to priznal bývalý holandský premiér Ruud Lubbers, ktorý na čele vlády stál v rokoch 1982 až 1994. Americký jadrový arzenál sa podľa neho nachádza na vojenskej základni Volkel v regióne Brabant.

Lubbers odhalenie zverejnil v dokumente televíznej stanice National Geographic. "Nikdy by som si nepomyslel, že tie hlúpe veci tam budú ešte aj v roku 2013," vyhlásil expremiér. O tom, že v Holandsku sa nachádzajú americké jadrové zbrane, sa pritom špekulovalo až dlhšie. Najvyšší predstavitelia krajiny to však doteraz nikdy oficiálne nepotvrdili. Podľa Lubbersa ide o absolútne "zbytočný" arzenál, cituje ho spravodajský portál britskej stanice BBC.

Holandský denník De Telegraaf informoval, že ide o jadrové bomby B61 pochádzajúce ešte z čias studenej vojny. O jadrovom arzenále v Holandsku sa písalo aj v amerických diplomatických depešiach zverejnených portálom WikiLeaks, vtedajší holandský minister Uri Rosenthal to však odmietol komentovať.

"O týchto veciach sa nehovorí, bývalý premiér to dobre vie," komentovalo vyjadrenie Lubbersa holandské kráľovské letectvo.

A ako to vyzerá, keď sa leteckú základňu Volkel pokúsite nájsť na mapách?

Takto ju zobrazuje Google Maps. .Základňa sa nachádza východne od mesta, je rozrastrovaná:

Holandská letecká základňa Volkel,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: google, bing)

 

A takto konkurenčný Bing. Hoci tu je vidieť pristávaciu dráhu, časť územia základne je začiernená:

Holandská letecká základňa Volkel,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: google, bing)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu